Dijital stratejiden konuşmaya başlamadan önce isterseniz “Strateji Nedir?”i ele alalım. Strateji, hedefe ulaşmak için yaptığımız plandır. Hedefler net bir şekilde tanımlandıktan sonra ölçülebilir, uygulanabilir ve gerçekçi stratejiler belirlenmelidir. İletişim stratejisinin bir alt başlığı olan dijital stratejilerde izlenilen yol haritası tıpkı diğer stratejik planlar gibi “brief” doğrultusunda içgörü(hedef kitlenin asıl beklentilerini kestirmek) üretmek, büyük fikre ulaşmak, iletişim çerçevesinden sonuca ulaşmak ve ulaşılan sonucu ölçümlemek gibi adımları kapsar.

chess ile ilgili görsel sonucu

İyi bir dijital stratejici “brief” doğrultusunda içgörüye ulaşma amacıyla yaratıcı medya “brief”leri üretir ve bunların tamamını yakından takip eder. Tüketicinin içgörüsüne ulaşmak için geleneksel anket yöntemleri hala kullanılsa da dijitalde işler artık çok daha hızlı ilerlemektedir. Google Trends, Facebook Analytics bunun birkaç örneği fakat çok farklı rekabet analiz raporu sunan uygulamalarda mevcut durumdadır.

Gelelim dijital stratejiler oluşturulurken nasıl bir yol izlenileceğine… Dijital stratejiler tıklanma, “like”, görünme savaşına dönmüş olsa da kısa sürede tüketilen içerik yerine dijital dünyada kalıcı olabilecek içerikler üretilmesi doğrudur. İçeriğin mesajı, hikayesi, iletişim tonu, hedef kitlenin belirlenmesi hazırlık aşamasıyken; içeriği oluşturduğumuz sırada paylaşım kolaylığının da ayrıca önemli bir yeri vardır. Uzun çok süslü lafların ve görsellerin yer aldığı ilgi çekmeyen ve hedef kitleyi yansıtmayan etkileşime kapalı içerikler, dijitalde kaybolmaya mahkumdur. Tüm bunların sonucunda da ölçümlemeyle amacımıza hizmet edip etmediğimizi  analiz platformlarında oluşan dalgalanmalarla takip etmemiz ve kişilerin içgörülerine yanıt verecek nitelikte hareket etmemiz gerekmektedir.

İçgörüsüne odaklandığımız kişiler içeriklerde artık yaratıcılık, samimiyet beklerken bunun yanında içeriğin kişinin kendisine ve topluma fayda sağlamasını beklemekte ve içerik üretmeye çalışan kişilerinde bu beklentiler doğrultusunda nokta atışı yaparak kişilere zaman kaybı yaşatmadan mesajlarını iletmeleri gerekmektedir.

Dijital dünyada yol göstericiniz olması dileğiyle…

Kaynak için tıklayınız