Türk Telekomünikasyon AŞ‘nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, iş ortaklığı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Bağlı ortaklığımız Avea İletişim Hizmetleri AŞ tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve mobil haberleşme altyapısı olmayan bin 472 adet yerleşim yerine mobil haberleşme altyapı kurulması ve işletilmesini içeren ihaleye Vodafone Telekomünikasyon AŞ ile birlikte teklif verilmiştir. Proje süresi 3 yıldır. Avea ve Vodafone arasında proje kapsamında yapılacak işlere özgü olarak Avea yüzde 51, Vodafone yüzde 49 paya sahip olmak üzere bir iş ortaklığı kurulacaktır. İhale tutarı, İhale Şartnamesi uyarınca Evrensel Hizmet Fonu‘ndan karşılanacaktır. İhalenin, İhale komisyonunun değerlendirmesinin tamamlanması ertesinde sonuçlanması beklenmektedir.”
Konuya ilişkin Türk Telekom tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Türk Telekom ve Vodafone’un mobil haberleşme altyapısı olmayan yerlere hizmet götürmek ve bu konuda altyapı kurmak için ortak teklif verdiği ifade edildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdürü Yardımcısı Cengiz Doğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından mobil haberleşme altyapısı olmayan bin 472 yerleşim yerine bu hizmetin götürülmesi için yapılan ihaleye Türk Telekom olarak Vodafone ile birlikte ortak teklif verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Vodafone ile birlikte ülkemizde ihale kapsamında mobil haberleşmenin olmadığı yerlerde de en iyi şekilde hizmet vermeyi hedefliyoruz. İhalenin sonuçlanmasının ardından ilgili yerlerde gereken altyapı çalışmalarını Vodafone ile birlikte yürüterek kırsal kesimlerde yaşayan halkımıza en iyi mobil haberleşme deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz. Mobil kapsama oranı nüfus bakımından yüzde 99‘un üzerinde olan ülkemizde bu oranı daha da yükseltmek için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Ülkemiz için kaynakları daha verimli kullanmamızı sağlayan ve mükerrer yatırımın önüne geçen bu tip iş birliklerinin destekçisi olacağız.”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcı Hasan Süel de Vodafone Türkiye olarak, altyapıda ortak hareket edilmesini ve iş birliğini her zaman teşvik ettiklerini ve desteklediklerini belirterek, “Evrensel Hizmet Fonu’nun, ancak altyapı paylaşımına dayalı bir yatırım modeliyle daha verimli ve akılcı bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyoruz. En uygun fiyatlarla en iyi hizmeti sunmak için varlık paylaşımı gibi akılcı yatırım modellerine ihtiyaç var. Diğer yandan yerli altyapı konusuna son derece önem veren iki operatör olarak ortak teklif ile daha etkin çalışabileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla bu ihale, bir rekabet alanı değil. Amacımız, ülkemizin kırsal kesimlerine Evrensel Hizmet Fonu aracılığıyla hizmet götürebilmek. Bu iş birliğiyle, en uygun maliyet ve fiyatlar ile en iyi hizmetin sunulacağına inanıyoruz.” bilgisini verdi.
Verilen bilgiye göre, coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle mobil haberleşme hizmetinin verilemediği bölgelere özel olarak hazırlanan “Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi’nde tüm masraflar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanacak. İhaleyi kazanan operatör tarafından kurulacak altyapı diğer operatör ve aboneler tarafından da kullanılabilecek.
İhalenin tamamlanmasının ardından başlanacak proje kapsamında gerekli altyapı, işin başlangıç tarihinden itibaren 36 ay içinde tamamlanmış olacak.
2013 yılında bin 799 yerleşim yeri için yapılan ihale ve gerçekleştirilen bu ihaleyle toplam 3 bin 271 yerleşim yeri mobil kapsama alanına dahil edilerek, köy ve mezralarda yaşayan yaklaşık 500 bin vatandaş GSM hizmetinden yararlanabilecek.