Dijitalde Anlamlandırma

Dijital dünyada var olabilmek, varlığı sürdürebilmek ve en önemlisi akıllarda iz bırakabilmek dijital medya uzmanlarının bilmesi gereken en kıymetli hazine… Tabi bu hazinede akıllarda kalabilmenin kilit noktası görsellik ve görsel algının beynimizle de daha hızlı etkileşime girmesi. Dijital medyacıların bilmesi gereken en önemli beyin algılarını incelemeye başlayalım…

1-   Beyin basit seçimleri sever

Seçenek sayısı fazla olduğunda kafalarda karışıklığa yol açar. En kolay örneğini Yahoo ve Google’da görebiliriz.

Birden fazla seçenekli Yahoo Search

Tek seçeneğiyle Google Search

Yahoo’da kullanıcıların dikkatini çeken ve dağıtan çok fazla unsur varken, Google seni istediğine ulaştırmanın en kolay yolunu önümüze seriyor. Sadece aramayla sonuca ulaştıran Google bu şekilde veri akışlarını da kendi üzerinden ilerletiyor. Yahoo gibi yoğun sitelerde kafa karışıklığı yaşandığı anda kullanıcı siteden etkileşimde bulunmadan da ayrılabilir.

2-   Beyin kısayolları sever

Dijital pazarlamada web sitesi tasarlanırken de en önemli hedef kullanıcıyı en kısa ve kolay şekilde sonuca ulaştırmak. Bu yüzden kullanıcıların algısını dağıtacak her türlü fazlalık ve gereksiz detaydan uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca kullanıcıların alışkın olduğu kullanıcı dostu ara yüzler onları sitenize daha bağlı hale getirecek.

3-   Hareket beynin dikkatini çeker

İnsanların en temel güdüsü olan hayatta kalmaya göre insanların dikkatini öncelikli olarak hareket çeker. Günümüzde çoğu sitede manşet kısımları hareketlidir. Manşetin dikkat çekici olması ve kaçırma heyecanı okuyucuyu ekrana ve konuya daha çok ilgi duymanızı sağlarken bir yandan da kaçırmamak adına manşete tıkladığında mevcut yazınızın görünürlüğünü arttırmanız ve ölçümlemeniz açısından da size fayda sağlayacaktır.

4-   Yüzler de beynin dikkatini çeker

İnsanın temel içgüdüsü hayatta kalmadır ancak unutulmamalı ki insan sosyal bir canlıdır. Gerçek hayatta olduğu gibi dijital dünyada da yüzler insanın dikkatini çeker. Geleneksel reklamda da reklam yüzlerinin hala en ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yüzle çektiğiniz dikkati ürüne yönlendirmenin ufak bir yolu ürününüze bakan reklam yüzü diyebiliriz.

5-   Beyin kaybetme korkusuna bir şeyler kazanmaya göre daha çok tepki verir

Kaybetme hissi güçlü bir motivasyona neden olur. Bu yüzdendir ki deneyimli dijital pazarlama profesyoneli uygulama bildirimlerinde ya da site üzerinde kıtlık hissi uyandıracak mesajlar verir. Bir ürün stoğu bitiyorsa bitmek üzere olduğunu söylemek hedef kitleyi harekete geçirecektir. Amazon bu uygulamayı yapan en iyi ticaret sitelerinden biri…

Böyle durumlarda hedef kitle ürünü almaya çok daha yakın duruş sergiliyorlar.

Hızla tüketilen tüketim kültürünün dijital dünyada bir parçası olabilmek ve hayatta kalmayı sürdürmek istiyorsak, en hızlı en kolay ve net çözümleri hedef kitlemize ulaştırmamız, kullanıcı dostu olmamız ve dikkat çekerek hafızalarda yer etmeyi unutmamamız gerekmekte.

 

 

Kaynak için tıklayınız