Gelişmenin yolu okumaktan geçer. Eğer biri başarılı bir halkla ilişkiler uzmanı olmak istiyorsa çok okumalı ve çok bilmelidir. “Okumaya nereden başlamalıyız?” sorusu kafasını kurcalayanlar için bir PR’cının kitaplığında bulunması gereken kitaplardan oluşan küçük bir rehber hazırladık.
İletişimin ABC’si – Ünsal Oskay
İletişim sektörüne adım atmadan önce temellerini iyice oturtmak şart. Ünsal Oskay’ın kaleme aldığı “İletişimin ABC’si”, başta halkla ilişkiler olmak üzere iletişim sektörüne girmeyi planlayanların mutlaka okuması gereken kitaplardan biri. Kitapta iletişim; eğlenceden siyasete farklı konularda ele alınarak tek düze olmayan, akıcı bir dilde anlatılmış..
Göstergebilimin ABC’si – Mehmet Rifat
Görünen her şeyin arka planda temsil ettiği bir şeyler vardır. Temsiller ve anlamların önemli bir yer tuttuğu halkla ilişkilerde, göstergebilime hakim olmadan bir yere gelmek çok zor. Mehmet Rifat’ın yazdığı “Göstergebilimin ABC’si”, göstergebilime giriş kitabı olarak ele alınabilir. Göstergebilimde yol gösterici olarak düşünülebilecek bu kitapta; temel kuramlar, temel kavramlar ve göstergebilimle ilgili bilinmesi gerekenler anlatılıyor.
21. Yüzyılda Pazarlama Profesyonelinin Halkla İlişkiler El Kitabı – Thomas L. Harris
Markaların birbiriyle kıyasıya yarıştığı 21. yüzyıl dünyasında hem itibar hem de finansal açıdan başarılı olmak isteyen bir markanın halkla ilişkiler ve pazarlamayı kol kola yürütmesi gerekir. Bunun için en uygun yöntemlerden biri, pazarlama yönelimli halkla ilişkiler yani MPR’dır. Thomas L. Harris’in derlediği “21 Yüzyılda Pazarlama Profesyonelinin Halkla İlişkiler El Kitabı”, hem halkla ilişkiler hem de MPR hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplardan. Akıcı bir dile sahip olan kitap, örnek vakalar ile anlatımı renklendiriyor hem de daha kolay anlaşılır bir hale getiriyor. Halkla ilişkilerin pazarlamada ne kadar önemli bir rolü olduğunu kanıtlar nitelikte bir kitap.
İknanın Psikolojisi – Robert Cialdini
Halkla ilişkiler uzmanı olmak isteyen biri ikna yeteneğini güçlendirmelidir. Çünkü ikna sanatı, halkla ilişkilerde önemli bir yere sahip. Bunun örneklerini iknanın ustası Edward Bernays’in Lucky Strike ve Ivory Soap vakalarında görebiliriz. Robert Cialdini’nin kaleme aldığı “İknanın Psikolojisi” kitabı, ikna olma ve ikna etme sürecini günlük yaşamlardan örnekler vererek renkli bir biçimde ele alıyor.
Olağanüstü Tavsiyeler – George Lois
Yaratıcı bir düşünce şekline sahip olmak bir insana çok şey kazandırır. Bu konu halkla ilişkiler için de geçerli. Eğer farklı ve yaratıcı bir biçimde düşünmek için kendinizi eğitirseniz her zaman dikkat çekici işlere imza atarsınız. George Lois’in kendi tecrübelerinden yola çıkarak yazdığı “Olağanüstü Tavsiyeler” kitabı, yaratıcı yönünüzü beslemek ve onu ortaya çıkarmak için 120 tavsiye içeriyor. Renkli görseller, kısa ve akıcı cümlelerden oluşan kitap yaratıcı işler yapmayı planlayanların mutlaka okuması gereken eserlerden biri.