Küçük bir işletme sahibiyseniz, kendi PR’ınızı yapmanız daha verimli olacaktır. Bu iş yaşamınızdaki tüm çizgilerinizi kontrol altına almanız ve doğru insanları bir araya getirmeniz ile ilgilidir. Uğraştığınız meslekteki çevrede yankı uyandırmak, kendiniz ve çevreniz için otantik olmayı gerektirir. Zaman ve emek harcamak istiyorsanız, sadece PR yaparak bile KOBİ’ler (küçük işletmeler) için çok para kazandıran bir seçenek haline getirebilirsiniz.

Hikaye Anlatımı

İyi bir hikaye anlatımı sayesinde markanızın kimliğini ya da varlığını dönüştürmenize yardımcı olabilir, tüketicilerin veya endüstrideki diğer kişilerin güvenini oluşturabilirsiniz. En iyi hikayelerden bazıları sizlerden ve sadık müşterilerden gelen geri bildirimler olabilir. Markanızın nasıl bir hal aldığına dair hikayeyi anlatabilir ve müşterilere sizin işinizi anlatan hikayeleri aktarabilirsiniz.

Markanızı insan kişiliği olarak düşünün, kişilik ilginç ve gerçekse başkaları, yani müşteriler, size daha fazla güvenecektir. Müşterilere işinizle ilgili konularda; neden var olduğunu, etik olup olmadığını, markanın nasıl geliştiğini, işletmenin müşteriler tarafından tam resminin nasıl göründüğüne dair yardımcı olacak başka şeyleri anlatmaya dikkat edin. Yaptığınız şeyin nasıl bir fayda sağladığı konusunda hikayeler anlatmaktan korkmayın. Zorlayıcı bir hikaye kitleye, duygusal anlamda bağlantı kurmanın ve sonuç olarak şirketin sesini ayarlamasının bir yolunu sunacaktır.

Endüstri ile Birlikte Hareket Etme

Okuyun, endüstrinizle alakalı her konuda bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Endüstriyi etki altına alan mecraları (twitter, Google Alert) takip edin ve rakiplerinizin ne yaptığını izleyin. İnternetin içinde yer alan anahtar kelimeler içeren makaleler toplamak için IFTT gibi siteleri kullanabilir ve yeni içeriklerinizin doğrudan gelen kutunuza teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.

Mümkün olduğunca sektörde bilgi sahibi olmalısınız. Işığın ne zaman sizin üzerinizde olacağını bilemezsiniz. Herhangi bir bilgi, doğru kişiyi etkileyebilir, bir sonraki ise büyük kırılmalara neden olabilir.

Network Etkileri

Aktif olarak, endüstri ve etkileyen faktörlerine ayak uydurmaya çalışıyorsanız, denemek ve onlarla iletişim kurma çalışması ikinci adım olarak karşımıza çıkar. Üzerinde yoğunlaştığınız konularda notlar alırsanız, nihai bir ilişki kurmaları için onlara ulaştığınızda bol miktarda bilgiye sahip olursunuz.

Etkilenen kişiler tarafından yazılmış blogların veya haber sitelerinin listesini oluşturmayı deneyin ve her bir yazarın neyi yazdığını takip edin. Ardından, Blog yazısı veya Twitter  sohbeti aracılığıyla olsa bile, nerede yorum yapacağınız ve o kişilerle etkileşimde bulunabileceğinizi öğrenin.

Etkilenen kişiler ve diğer kişilerle iletişim ağı, sektör içinde hem kendiniz hem markanız için bir isim oluşturmak harika bir yoldur, ancak yorumların zorla yapılmadığından ve kendinizin profesyonel olmadığından emin olun. Unutmayın PR, özgün ve güvenilir olmakla ilgilidir.

Araştır ve Tarafsız Ol

Bu madde 2. madde ile ilgilidir. Konuşmaya katkıda bulunacak bir şeyleriniz olduğundan emin olmanız gerekir; ister makale olarak, isterse de yararlı bir ürün ya da hizmet şeklinde bilgi gibi olabilir.

Her adımdan önce yeterli hazırlık çalışması yapılması gereklidir. Seçtiğiniz satış noktalarını inceleyin ve sunulan ürüne olumlu yanıt vereceğini düşündüğünüz mağazada yetkili bir kişinin olup olmadığını araştırın.

 Sahaya Çıkamadan Önce En İyi Ol   

Yaptığınız ürün veya hizmet orda olmadan önce adınızı oraya koymanız, olumsuz müşteri değerlendirmelerine yol açabilir. Küçük bir işletme veya başlangıç şirketin ölüm cezası olabilir. İş çevresinde bakmadan önce kendi içinde olup biteni, ürünü veya hizmeti mükemmelleştirmeye odaklanın ve size geri bildirim sağlayabilecek, güvenilir bir grubunun görüşünü almaktan korkmayın.

Yaratıcı Ve Etkileyici Sahalar Yaratın

Markanız ve ürününüz konusunda mümkün olduğunca objektif olun. İşinizde veya sağladığınız her şeyde en iyisi olduğunu düşünseniz de, herkes kabul etmeyebilir.

Unutmayın, sektörde en iyi etkilenen kurum ya da kişiler  sahalarda bombardımana tutulur, bu yüzden yaratıcı olmak ve özgün olmak gerekir. İlk ipucuna dönersek; markamızın hikayesini anlattırsak, kısa ve tatlı tutun, e- postayla bir başkasına ulaştığınızdan emin olun, konu dikkat çekici olur ve spam olarak posta kutusuna ulaşmayacaktır.

Küçük işletmeler için doğru tutum ve başarıya ulaşmak PR’ı kendinize tamamen makul bir seçenek haline getirir.