Hiçbirimizin unutamayacağı, farklılıkların bir kenara bırakılıp ortak amaç uğruna birliktelik sağlanan günlerden biri 31 Mayıs 2013 günüydü. O gün Gezi Parkı protestolarının başladığı gündü. O süreç boyunca hafızalarımıza kazınan birçok şey yaşandı. Onlardan bir tanesi de TBWA’in Radikal Gazetesi kampanyasının Cannes Lions başta olmak üzere birçok yarışmadan ödül alan kampanyası oldu.

 Gezi olayları, beraberinde birçok yeni gündem maddesi oluşturdu. Bunlardan biri  “yeni internet yasası” oldu. Protestolar sırasında devlete bağlı mecralar vatandaşları olaylardan habersiz bırakınca vatandaşlar sosyal medyaya yöneldi ve sosyal medya birincil haber kaynağı haline geldi. Ancak bir süre sonra sosyal medya kısıtlamaları artmaya başladı. Bu durumun sonunda yeni internet yasasının yürürlüğe girmesi tartışması başladı.

 Yasa kapsamında, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı’na başvurarak içeriğin en geç dört saat içerisinde silinmesini talep edebilecekti. Bu durumun ciddiyetini göstermek için TBWA Radikal Gazetesi için bir kampanya başlattı.

 Okuyucularına sansürlenmiş medyanın gerçekte nasıl görüneceğini yaşatmak istediler. 18 Şubat 2014 günü Radikal’in internet sitesinde yayınlanan haberler dört saat içinde soluklaşmaya ve dördüncü saatin sonunda ise tamamen silinmeye başladı. Haber silindikten sonra okuyucular, “Bu haber 4. saatin sonunda silinmiştir. Yeni internet yasası onaylandığı taktirde, yargı kararı gerekmeden ‘sakıncalı bulunan’ internet içerikleri 4 saat içinde silinebilecek. Abdullah Gül’ün tasarıyı veto etmesi için son gün 25 Şubat.” mesajı ile karşılaştılar. Radikal’in internet sayfası koca bir sansür haline geldi.

 Kampanya bir saatte twitter’da trending topic oldu. Kullanıcılar kampanyanın bir parçası olup kendi ürettikleri içerikleri dört saat sonunda silmeye başladı. 32,737.909 kişiye ulaşıldı. 104,089,720 görüntülenme elde edildi. “Earned media” bir milyon dolardan fazla bir rakama ulaştı. Yalnıza ülkemizde takdir edilmekle kalmayıp, Cannes Lions Ödülleri’nden iki altın, bir gümüş, bir bronz olmak üzere dört aslanla döndü ve birçok farklı yarışmadan ödülle ayrıldı. En önemlisi ise yasa yürürlüğe girmedi.

Kaynak:
http://www.radikal.com.tr/turkiye/dijital-radikalin-kampanyasina-altin-aslan-1197441/
https://www.adforum.com/creative-work/ad/player/34498953/the-fading-news/radikal