Siz Facebook’ta ya da diğer sosyal medya platformlarında gördüğünüz asılsız haberleri, kolay ayırt edebiliyor musunuz? Ya da bu haberlerin asılsız olduğunu anladıktan sonra nasıl tepki veriyorsunuz?
Sosyal medya platformlarından edindiğimiz haberlerin doğruluğu elbette kullanıcılar olarak hepimiz için çok önemli. Bununla birlikte sadece bizim için değil, dünya üzerinde bulunan pek çok ülkenin nüfusundan daha fazla kullanıcısı olan sosyal medya devleri için de kendi platformlarından kullanıcılarına doğru haber ulaşması büyük önem teşkil ediyor.
İnsanların Facebook’ta doğru bilgi görmek istediğinin bilinciyle hareket eden ve asılsız haberlerle mücadelede sürekli olarak yeni araçlar geliştiren Facebook, asılsız haberlerin Facebook topluluğuna zararlı olduğuna ve doğru bilgi akışını engellediğine inanıyor.
Bu mücadele kapsamında Facebook, insanların asılsız haberleri tespit etmesine yardımcı olacak yeni bir eğitim aracını Türkiye’deki kullanıcılarının hizmetine sundu. Kullanıcı sayısı milyarı aşan dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi, asılsız haberlerin tespit edilmesine yönelik ipuçlarını, gazetelere verdiği ilanla yayınladı.
5 Ekim 2017 tarihinden itibaren kullanıma açılmaya başlayan “Asılsız Haberleri Tespit Etme” kılavuzu, dikkat çekmesi amacıyla Türkiye’de Facebook kullanan 44 milyon insanın “Haber Kaynağı”nın en tepesinde belirecek.
Facebook’u simgeleyen “f” sembolüyle ve “Bu bir ilandır” uyarısıyla tam sayfa yayınlanan ilanda başlık olarak, “Asılsız haberleri tespit etmeye yönelik ipuçları” ifadesi kullanıldı.
Söz konusu ilanda, “Başlıklara şüpheyle yaklaşın, internet adresine (URL) yakından bakın, kaynağı araştırın, yazı biçiminin olağandışı olup olmadığına dikkat edin, fotoğrafları gözden geçirin, tarihleri inceleyin, kanıtları kontrol edin, başka haber kaynaklarına bakın, haber bir şaka mı ve bazı haberler kasten yanlış bilgi içerir” gibi taktikler ve ipuçları sıralandı.
Facebook‘un bu ilanlarla, insanların asılsız haberler ve sahte videolara karşı duyarlı olmalarının önemine dikkati çekerek, dijital platformda son günlerde artan asılsız haberler ve video kullanımının son bulmasını amaçladığı kaydediliyor.