Gittigidiyor.com Genel Müdürü, eBay EMEA İş Geliştirme Direktörü Öget Kantarcı ile E-Ticaret, ve PR’ın E-Ticaret’te ki rolü üzerine konuştuk.
Merhaba, öncelikle sizi tanımak isterim. Kimdir Öget Kantarcı?
1977’de İstanbul’da doğdum. Aslında, İzmir Karşıyakalıyım ancak tüm çocukluğum ve okul hayatım İstanbul’da geçti. Koç Lisesi ve Koç Üniversitesi mezunuyum. İş hayatına Peugeot Kurumsal Satış Departmanı’nda başladım. Ardından Turkcell’de Kurumsal Satış Müdürü ve Satış Direktörü olarak görev yaptım. E-ticaret sektörüne Estore ile girdim. 2009’da Alman e-ticaret ve perakende şirketi Otto Group’un Türkiye Genel Müdür Yardımcısı oldum. 2014’te eBay Türkiye/GittiGidiyor’a Satış Direktörü olarak adım attım ve 2015’ten beri de Genel Müdür koltuğundayım. Aynı zamanda eBay EMEA İş Geliştirme Direktörüyüm.
Sektörel yapılanmalar ve iş dünyasının önde gelen derneklerinde de sorumluluk alıyorum. Ekim 2016’da TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi’nin ilk başkanı seçildim ve hala görevim devam ediyor. Ayrıca, TÜSİAD Üyesiyim.
Özel yaşantımda benim için vazgeçilmez olan şey spor yapmak. Düzenli olarak tenis oynuyor ve koşuyorum. Müzik dinlemeyi ve kitap okumayı da çok severim. Yaz aylarında yüzmek vazgeçilmezlerim arasında. Bana en çok huzur ve keyif veren şey ise Oğlum Yaman’la vakit geçirmek. Onunla arkadaşlık etmeyi, spor yapmayı, eğlenmeyi, onu dinlemeyi ve Yaman’a rehberlik etmeyi çok seviyorum.
En favori markanız hangisi? Nedenini öğrenebilir miyim?
Teknolojiye çok düşkünüm. Yeni çıkan ürünleri, son gelişmeleri mutlaka takip ederim. Favori markam ise Apple. Telefonum, saatim, tabletim, bilgisayarım Apple marka. Tüm cihazlarımın birbirine bağlı olabilmesini, bunun bana sağladığı kolaylığı ve tasarımlarını seviyorum.
Mesleğinizi seçerken sizi en çok etkileyen şey ne oldu?
Söylediğim gibi, teknolojiyi ve teknolojik ürünleri çok seviyorum. E-ticaret bu anlamda benim için çok cazip, çünkü teknolojik gelişim üzerine kurulmuş bir sektör. Her zaman dinamik, gelişime ve yeniliklere çok açık. Bunlar benim karakterimle örtüşen özellikler. E-ticaret aynı zamanda global bir iş. Dünyanın her yerine ulaşabileceğiniz bir iş yapıyorsunuz. Bunun yanında, yeni yeni geliştiği için sektörü başlangıcından bu yana iyi bilen biriyseniz etki alanınız da çok geniş oluyor. Deneyim fırsatı veren ve gelecek vadeden bir alanda çalışmak beni inanılmaz motive ediyor.
E-Ticaretin zorluklarından ve gittiği noktadan bahseder misiniz? Bu mesleğe sahip olmak isteyenler ne yapmalı?
Türkiye’de hayatımıza gireli 20 yıl bile olmayan e-ticaret henüz oturmuş bir sektör değil. Bu hem özel sektörün uygulamaları, hem de kanun yapıcılar nezdinde böyle. Daha yapacak çok şeyimiz, gidecek çok yolumuz var. Yasal düzenlemelerin oturma süreci bir zorluk olarak değerlendirilebilir. Bir de tüketici tarafı var. Türkiye’de internet kullanan her 3 kişiden yalnız 1’i internetten alışveriş yapıyor. İnternetten alışverişin sağladığı kolaylığı ve fırsatları henüz deneyimlememiş geniş bir kitle var. Bu noktada, çekimserliği ortadan kaldırmak ve online alışverişle ilgili fikri olmayanlarla da doğru şekilde iletişim kurmak için sektör olarak hep birlikte hareket etmeliyiz.
TÜBİSAD’ın raporuna göre, Türkiye’de e-ticaret 30.8 milyar TL büyüklüğe ulaştı ve bunun içinde online perakende 17.5 milyar TL. Online perakende son 3 yılda yüzde 30’un üzerinde büyüme grafiği elde etti. Yani hızlı büyüyen bir sektörden söz ediyoruz. GittiGidiyor olarak beklentimiz, 2019 sonunda sektörün ikiye katlanıp 35 milyar TL’lik hacme ulaşması.
Bu dinamik yapının içinde yer almak isteyenlerin de hızlı aksiyon alabilme yeteneğine sahip ve mutlaka teknolojiyle iç içe bireyler olması gerekiyor. Küresel trendleri yakından takip etmek de şart. Henüz okullarda e-ticaret eğitimi veren özel bölümler yok fakat gelecekte bunun da gerçekleşeceğini düşünüyorum.
Gitti Gidiyor PR alanında neler yapıyor?
GittiGidiyor 16 yıllık bir marka. Türkiye’nin ilk online pazaryeri ve e-ticaretin öncüleri arasında. 2011’den itibaren de yoluna bir eBay şirketi olarak devam ediyor. İletişim stratejimizde elbette markamızın gücünü, güvenilirliğini ve küresel bir e-ticaret devi olan eBay’in sağladığı uluslararası deneyimi ön plana çıkarıyoruz. GittiGidiyor 50’den fazla kategoride 15 milyonu aşkın ürün çeşidiyle aklınızdan ne geçiyorsa bulabileceğiniz dev bir platform. Direkt tüketiciye yönelik, onun hayatını ne kadar kolaylaştırabileceğimizi, alışverişte sunduğumuz fırsatları anlatan bir iletişim planımız var.
Bunun yanı sıra e-ticaret sektörünü doğru anlatmaya ve güçlendirmeye yönelik mesajlar vermeyi de ihmal etmiyoruz. Sektörü sahiplenip büyümesine katkı sağlamaya yönelik stratejimiz kapsamında, sektöre kaynak yaratacak araştırma ve raporların hazırlanmasına ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasına öncülük ediyoruz. Ayrıca, e-ticareti ilgilendiren gelişmeler ve yasal düzenlemelerle alakalı iletişim çalışmaları yapıyoruz. Basın, sosyal medya ve çeşitli etkinlikler yoluyla GittiGidiyor’u ve e-ticaret sektörünü tüm yönleriyle geniş kitlelere anlattığımız birçok farklı proje hayata geçiriyoruz.
Şirket olarak üst üste iki kez ‘’Diversity’’ ödülü aldınız. Sizce bu ödülü almanızdaki en büyük etken nedir?
Bir eBay şirketi olarak GittiGidiyor’un kurum kültüründe çeşitlilik ve dahil etme önemli bir yere sahip. GittiGidiyor’da bu konuda faaliyet göstermek üzere çalışanlar tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan gruplar var. LGBTİ ile ilgili farkındalık yaratmak için United in Pride (UP) ve kadınları kariyer yolculuklarında güçlendirmeyi hedefleyen WIN (Women’s Initiative Network) grupları bu yönde attığımız en büyük adımlar. Son olarak, Birleşmiş Milletler öncülüğünde hazırlanan ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında özel sektörün yapacağı çalışmalara ışık tutan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayan şirketler arasına katıldık. Önümüzdeki dönemde iş hayatında çeşitliliği vurgulamak adına farklı projelerimiz de olacak.
Şirketlerin gerçek anlamda “başarılı” kabul edilmesi, yalnız finansal sonuçlarına değil, kurum kültürüne ve çalışanlarının mutluluğuna da bağlı. Great Place to Work Enstitüsü tarafından bu yıl ikinci kez üst üste layık görüldüğümüz Diversity (Çeşitlilik) Ödülü, bu anlamda ne kadar doğru bir yolda olduğumuzun kanıtı. İnsana verdiğimiz değeri her zaman ön planda tutmayı sürdüreceğiz.
İş hayatına atılacaklara bir tavsiye verecek olusanız ne olur?
Geneçlere tavsiyem öncelikle kendilerine güvenmeleri. Tabii ki özgüven, altı doldurulduğunda daha iyi yansıtılabilecek bir özellik. O yüzden kendinizi zamana uygun şekilde çok iyi geliştirmelisiniz. Ne istediğinizi bilmeli, hedeflerinizi belirleyip ona uygun hareket etmelisiniz. Okul hayatından başlayarak bir network edinmelisiniz. Ayrıca teknolojiyi ve dünyadaki gelimeleri yakından takip etmelisiniz. Son olarak şunu söyleyebilirim: Bazı iş fırsatları hayalinizdeki ücretleri vadetmese de orada edineceğiniz tecrübe gelecekte hedeflediğiniz yere varabilmeniz için size gerekli olabilir. Kariyer yolculuğunda sağlam adımlarla ve sabırla yürümelisiniz.