Son zamanlarda birçok insan kendi işini kurmaya, girişimci olmaya çalışıyor ancak birçoğu başarıyı elde edemeden piyasadan siliniyor. İşte growth hacking bu durumda sahneye çıkıyor.

Growth hacking kısaca, optimal bütçe ile maksimum verim elde etmektir. Bunu proje çıkmadan önce en doğru ve verimli analizleri kullanarak projenin en kısa sürede yüksek verim vermesini sağlayarak yapar. Özellikle kısıtlı bütçeye sahip “start-up”lar için hayati önem taşır. Bu terim ilk olarak ortaya Sean Ellis tarafından atılmıştır.

Start-up’lar için çok önemli olsa da bu yöntemi yalnızca onlar değil birçok büyük şirket de kullanıyor. Bu şirketler Facebook, LinkedIn ve Twitter gibi şirketler. Hatta Sean Ellis bu yöntemi kullanarak Twitter’ı kaybolmaktan kurtarmıştır.

Growth hacker’ların sevdiği ve kullandığı birkaç yöntem vardır. Bunlar A/B testi, sosyal medya pazarlama, Google Analytics, SEO/SEM’dir.  Aşağıdaki şema ile growth hacking’in içerdiği elementleri görebiliriz.

Growth Hacker ve Dijital Pazarlamacının Farkı

Bu iki alan arasındaki farkı “sales/product funnel” denilen bir şema yardımıyla gösterebiliriz. Bu şema beş adımlı bir şemadır. İlk iki adım dijital pazarlama ve growth hacking’in ortak adımlarıdır. Sonraki üç adım ise aralarındaki farkı yaratıyor. Bu adımlar; “acquisition, activation, retention, revenue, refferal”dır. (kazanım, aktivasyon, elde tutma, gelir, davet ile kazanım)

1) Acquisiton

Bu adım kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmesini sağlamaktan geçiyor. Ancak önemli olan tıklama sayısı değil elde ettiğiniz etkileşimdir.

2) Activation

Ziyaretçileri web sitesine çektikten sonra bahsettiğimiz etkileşim gerçekleşmelidir. Bu etkileşimlere örnek olarak üye elde etmek,yazı okutmak, video izletmek, satın almak, içerik paylaşmak, içerik eklemek gibi etkileşimleri sayabiliriz.

3) Retention

Bu iki adım gerçekleştikten sonra kullanıcıların bağlılığını sağlamak önemlidir. Kullanıcı devamlılığını sağlamak için en çok kullanılan yöntemlerden biri e-postalardır. E-postalar sayesinde kullanıcı ile iletişim sürekli hale getirilir.

4) Revenue

İşin sonunda kurduğunuz iş, site gelir elde etme amacı ile kurulmuştur. Bu adımda işinizden elde edeceğiniz gelirin maksimum seviyeye çıkarılması için çalışılır.

5) Referral

Müşteri ve kullanıcı tavsiyeleri çoğu zaman en çok trafiği getiren araçtır. Memnun kalan müşteriler daha çok insana tavsiyede bulunarak size daha çok müşteri getirecektir.