İletişim sektörünün öncü yayınlarından MediaCat’in düzenlemiş olduğu Lovemarks 2017 sonuçları açıklandı. Offline tarafı MediaCat ve Ipsos Araştırma Şirketi iş birliğinde, online tarafı ise FikriMühim Ağızdan Ağıza Pazarlama Ajansı tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Lovemarkları 2017 araştırmasında 22 kategoride Türkiye’nin aşkla bağlı olduğu markalar belli oldu.
Bu yıl araştırma kapsamını genişleten Lovemark, beyaz eşyadan otomotive, sivil toplum kuruluşlarından bebek bezine uzanan geniş bir yelpazeyle iletişim sektörünün tüm paydaşlarına önemli veriler sunuyor.
İşte Türkiye’nin 2017 Yılında Aşkla Bağlı Olduğu Markalar
Beyaz Eşya Kategorisinde Bebek Bezi Kategorisinde
Arçelik Prima
Tüpgaz Kategorisinde Cep Telefonu Kategorisinde
Aygaz Samsung
Çamaşır Suyu Kategorisinde Ambalajlı Peynir Kategorisinde
Domestos Sütaş
Cips Kategorisinde Ev Tekstili Kategorisinde
Doritos Taç
Mobil Bankacılık Kategorisinde Bisküvi Kategorisinde
Garanti Ülker
Hayatı Kolaylaştıran Mobil Uygulama Kategorisinde Otomotiv Kategorisinde
Hopi Volkswagen
Sivil Toplum Kuruluşu Kategorisinde Sıvı Yağ Kategorisinde
Kızılay Yudum
Saç Boyası Kategorisinde Banka Kategorisinde
Koleston Ziraat Bankası
Soğuk çay Kategorisinde Bebek Maması Kategorisinde
Lipton Aptamil
Oyuncak Kategorisinde Yumuşatıcı Kategorisinde
Fisher-Price Yumoş
Kahve Kategorisinde GSM Operatörü Kategorisinde
Nescafe Turkcell
“Lovemark 2017’den dört önemli not”
Ipsos Connect Genel Müdürü Yasemin Özen Gürelli, Lovemark sonuçlarına ilaveten 2017 yılı için yapmış oldukları derinlemesine analizlerden elde edilen ilk dört bulguyu şöyle özetliyor:
- Kişisel bakım marketleri, sigorta şirketleri, saç boyası ve sivil toplum örgütleri kategorilerinde Türk tüketicisinin aklına gelen markaların oldukça sınırlı olduğunu hatta marka belirtmekte zorlandıklarını görüyoruz. Bu kategoriler için markaların penetrasyon ya da marka imzasını yerleştirme konularında aksiyon almaları gerekiyor.
- Birçok kategoride gördük ki orta sınıfın marka sadakati çok daha güçlü iken düşük sosyal sınıfta yer alanlar ilham duyduğu markalara daha fazla ilgi gösteriyor. Yüksek sosyal sınıfta ayrışan öne çıkan markalar ise bir elin beş parmağını geçmiyor.
- Bazı markalar Lovemark olmalarına rağmen güçlerini orta yaş ve üstü tüketicilerden alıyor. Gençlere ise oldukça mesafeli. Bu durum söz konusu markalar için özellikle geleceğin tüketicilerini yakalamak adına tehdit oluşturabilir.
- Sadakat seviyesi bazı kategorilerde markaya hissedilen yakınlığa ve marka performansına göre daha düşük. Özellikle hazır kahve, yumuşatıcı, sıvı yağ, gazoz, cep telefonu, çamaşır suyu kategorilerinde tüketicilerin markalara karşı daha güçlü bir yaklaşım sergilediğini ve net olduklarını görüyoruz; bu da bu kategorilerdeki sadakat seviyesini olumlu yönde tetikliyor.
“Gerçeğe yakınsayan güçlü sonuçlar”
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Kaan Varnalı Lovemark 2017 sonuçlarını şöyle yorumladı:
“Lovemarks’a zemin teşkil eden marka aşkı kavramını ölçerken çok boyutlu bir yaklaşım sergiliyoruz. Kolay hatırlanma, markaya kendini yakın hissetme, ihtiyaçların karşılanması, sevgi ve ayrılma güçlüğü gibi rasyonel ve duygusal göstergelerden beslenen kompozit bir ölçüm gerçekleştiriyoruz. Bu ölçümü zamana yayarak dönemsellik etkilerini de olabildiğince kontrol etmeye çalışıyoruz.
IPSOS’un tecrübesi, analiz yetkinliği ve saha gücü de araştırmanın sağlam bir yürüyen aksama sahip olmasını sağlıyor. Tüm bu yönleriyle Lovemarks araştırmasının gerçeğe yakınsayan, güçlü sonuçlar ortaya koyduğunu düşünüyorum.”