League of Legends, Dota 2, StarCraft 2 size ne ifade ediyor? Bu kelimeler size tanıdık mı yoksa yabancı mı geliyor?

E-Spor yani elektronik spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup online oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların reel ortamda buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor müsabakalarında olduğu gibi e-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir ve çeşitli yeteneklerin konuşacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir.

E-Spor’un doğuşu aslında 80’li yıllara dayanamaktadır. Atari (Arcade) salonlarının yaygınlaşmasıyla gençlerin birlikte oyun oynayarak sosyalleşmesi e-Spor’un kökenini oluşturmaktadır. Desktop bilgisayarların evlere girmesi, internetin yaygınlaşması ve çeşitli rekabetçi oyunların ortaya çıkmasıyla günümüzde e-Spor hızla gelişmekte ve yayılmaktadır.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde de öğrenciler bir araya gelerek kendi bünyelerinde e-Spor kulüpleri kurmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri de “Bilgi Elektronik Sporlar Kulübü” adı altında faaliyetlerine devam etmektedir. Üç büyükler Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi önde gelen spor kulüpleri de son dönemde gençler arasında oldukça popüler olan e-Spor takımlarını bünyelerine katmıştır.

Günümüzde ulusal ve uluslararası birçok e-Spor turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvalar oyunculara rekabet edecekleri profesyonel bir ortam sağlayarak elektronik spor ve sporcu kavramlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Her geçen gün düzenlenen resmi ve özel turnuvaların sayısı ve bu turnuvalara gösterilen ilgi artmakta, buna bağlı olarak da e-Sporcuların bunu profesyonel bir meslek olarak yapmasının önü açılmaktadır. Artık e-Spor turnuvaları milyon dolarlara varan ödüllerle ve binlerce izleyicinin arenalarda, yüzbinlercesinin ise internet üzerinden yapılan canlı yayınlarla takip ettiği büyük etkinlikler haline gelmiştir. E-Spor’un farklı alanlarında faaliyet gösteren ve çeşitli firma ve sponsorların çatısı altında toplanan yüzlerce e-Spor kulübü kurulmuştur. Bu kulüpler tıpkı bir spor kulübü gibi düzenli antrenman yapmakta, çeşitli lig ve turnuvalarda yarışmakta ve gerektiğinde transfer yaparak kadrolarını güçlendirmekteler. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinde e-Sporcular artık sporcu olarak sayılarak sporcu lisansı almaya başlamışlardır. Türkiye de 2014 yılı itibariyle lisans veren ülkeler arasına katılmıştır.

Nasıl E-Sporcu Olunur ?

Temelinde normal sporlar gibi (basketbol, futbol) bir takıma girdiğinizde sizden lisans isteyeceklerdir bu koşullar e-Spor için de aynı şekilde geçerlidir.
Sporcu lisansı almak, tamamen ücretsiz bir işlemdir. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilen lisans için gerekli evraklar ve önemli ayrıntılar:

  • T.C. kimlik numarası beyanı
  • Sağlık raporu
  • Doldurulmuş tescil fişi
  • 2 adet vesikalık resim (bir tanesi Tescil Fişine yapıştırılacak)

Tescil fişini,  http://riot-web-static.s3.amazonaws.com/images/news-tr/2014-February/kmf%20haber/ferdi_tescil_fisi.xls linkinden indirebilirsiniz. Eğer 18 yaşının altındaysanız velinizi imzası da başvuru için gereklidir. Daha detaylı bilgiler için : http://tr.leagueoflegends.com/tr/news/esports/esports-editorial/nasil-lisansli-esporcu-olunur