Suudi Arabistan’da uzun zamandan sonra yüzleri gülümseten bir gelişme yaşandı. Veliaht prensin geçtiğimiz ay kadınların otomobil kullanmasına yönelik yasağı esnetmesi ve geleceğe yönelik modern adımları açıklamasının ardından, Coca Cola firmasının Suudi Arabistan için hazırladığı reklam dikkat çekti. Bildiğiniz gibi Kral Salman’ın kadınların araba kullanma yasağını kaldıracağı hükmü Eylül ayında vermişti. Böylece dünya üzerinde kadınların araba kullanamadığı hiçbir yer kalmamış oldu.

Reklam bir baba kızın arabadaki görüntüleriyle başlıyor. Baba ve kız arabada yerleri değiştiriyorlar ve kız arabayı sürüyor. Ve bir süre sonra kıza araba kullanma dersi verdiğini anlıyoruz. Bir kadının araba koltuğundaki çabaları çevresinde dönen keyifli bir kesit izliyoruz. Aniden babanın aklına bir fikir geliyor ve bir Coca-Cola şişesini arabanın üzerine reklamın geri kalanı boyunca görebileceğimiz şekilde koyuyor ve kız şişeyi düşürmeden arabayı kullanmaya çalışıyor. Gerisi klasik Coca-Cola reklamı, gülüşler, şakalar, mutluluk, içme planları…

Coca-Cola Orta Doğu Halkla İlişkiler Yöneticisi Omar Bennis, filmin Coca-Cola’nın toplumsal ve kültürel hayattaki olumlu değişimlerini kutlama mirasının bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak, marka için kadın haklarına verdiği desteği ve değişimi kutladığını göstermek adına önemli, hatta cesur bir film olmakla birlikte, sosyal medya bütünüyle aynı fikirde değil elbette: Klasik kapitalizm eleştirileri de geliyor, Coca-Cola kadın hakları gibi önemli bir konuyu kullanarak ürün satmaya çalıştığı yönünde eleştiriliyor. Filmin uygulamasını, kullanılan müziği ya da oyuncuları beğenmeyenler de var. Şüphesiz ki Suudi Arabistan’da da kızları ile diyalog kurabilen, kızlarını seven, üzerine titreyen babalar var. Zevkler ve renkler tartışılmaz tabii ama bizce “Değişimin bir tadı vardır. Tadını çıkar.” temalı bu reklam başarılı olmuş.

Kaynak için tıklayın