Unicef’i hepimiz biliyoruz: Çocuk hakları konusunda çeşitli çalışmalar yürüten uluslararası bir yardım kuruluşu. Her türlü çocuk istismarına dikkat çekmek için bugüne kadar ilgi çekici birçok çalışmaya imza atmışlardır. Fakat bu sefer, şiddet gören çocuklar ile ilgili etkileyici bir sosyal deneyi hayata geçirmiş durumda.

Bu sosyal deney, çocukların gördüğü cinsel, fizyolojik ve psikolojik rahatsız edici durumlar bir video aracılığı ile uygulanmasını içeriyor. Videoda evebeyn olacak çiftler doğacak olan çocukları için eşya bakmaya bir mobilya dükkanına geliyorlar. Fakat bu mobilyalar bildiğimiz mobilyalardan biraz daha farklı tasarlanmış.

Görünürde pek bir farklılık görmek mümkün değil ancak müşterilere yardımcı olan satış temsilcisi mobilyalar hakkında bilgi verirken çocukların şiddetten kaçabilmek için saklanabileceği bölümleri de tanıtıyor. Satış temsilcisi bunu anlatırken son derece normal bir özellik tanıtıyormuş gibi davranıyor ancak gelin görün ki tüyler ürperten şeyler söylüyor. Örneğin; Çocuğa vurulduğunda devrilmemesi için ayaklarında ağırlıklar bulunan bir mama sandalyesi tanıtıyor veya şiddetten kaçan bir çocuğun saklanabileceği dolaplı bir yatak. Peki bu örneği okurken nasıl hissettiniz?

Bu sosyal deney sonrasında müşteriler ile görüşülüyor ve onlara ciddi bir gerçekten bahsediliyor: Her 4 çocuktan 3’ü şiddete maruz kalıyor. Çok ciddi bir rakam değil mi? Video’yu izlerseniz, bu durumun insanlara ne kadar rahatsız edici geldiğini görebilirsiniz. Zaten Unicef’in de ilgi çekmek istediği nokta tam olarak bu; gerçekleri yüzümüze çarparak bunlardan rahatsız olmamızı istiyorlar.

Kaynak için tıklayın