Yapay zekanın insanlık için bir tehdit olup olmadığı halen yoğun şekilde tartışılıyor. Fakat diğer yandan da şirketler için yeni bir gelir modeli olarak büyük ilgi görmeye devam ediyor. Herşeyin akıllısını bulmak mümkün artık. Akıllı buzdolabından, akıllı klimaya, akıllı saatten akıllı robotlara…
Aşağıdaki tablo, çeyreksel bazda yapay zeka AR-GE’sine yapılan yatırımların gelişimini gösteriyor. 2017 ilk çeyrekte yapılan yatırım tutarı yıllık %84 artışla 1.7 milyar USD’ye ulaşmış durumda.

Şirketler bazında bakıldığında ise hiç kuşkusuz başı Google çekiyor. Geçtiğimiz ay bulguları yayımlanan bir çalışmaya göre; Google AI’ın IQ’su 47.3 ile rakiplerine fark atmaya başlamış durumda. Ardında 33 IQ ile Çin arama motoru Baidu, 32 IQ ile Microsoft’un Bing’I geliyor. Apple’ın Siri’si ise pek de akıllı değil, IQ’su sadece 24.

Şimdilik çok paniğe kapılmaya gerek yok, yapay zeka hala 55.5 olan 6 yaşındaki çocuğun IQ’suna erişememiş durumda. Ancak çalışmada, korkunç bir olasılıktan bahsediliyor ki birgün yapay zekanın IQ’su yetişmiş bir insanın IQ’sunu geçebilir ve sonrasında IQ’su sonsuz bir ivme ile artan super akıllı makineler ortaya çıkabilir. Demek oluyor ki doğa üstü bir yaratık yavaş yavaş büyümekte…
Geçen hafta yayımlanan başka bir çalışmada ise kitlesel ikna iletişiminin ulaştığı boyutlar ele alınıyor. Laboratuvar bulgularına göre, insanların psikolojik özellikleri dikkate alınarak yapılacak ikna iletişiminin bu kişilerin davranışları üzerinde yüksek bir etkileyicilik gücüne sahip olduğu belirtiliyor. Bu yöntemin etkin olarak kullanıldığı bir dünyada insanları belirli bir ürünü almaya da belirli bir partiye oy vermeye de ikna edebilirsiniz diyor araştırmacılar. Asıl soru burada ortaya çıkıyor. Peki ama kimin hangi ruh halinde olduğunu kim nereden bilecek? Çalışma, insanların dijital ayak izinden (footprint) bu insanların psikolojik karakteristiklerinin belirlenebildiğini söylüyor. Yani Facebook’ta yaptığınız bir like, like ettiğiniz bir tweet, arama motoru geçmişiniz, kredi kartı harcamalarınız, akıllı telefon verileriniz vs vs sizin ruh halinizi ortaya çıkaran birer dijital iz, ajan.
Bulgulara göre, bu şekilde psikolojik bir hedefleme yapıldığında, yani kişinin ruh haline özel bir pazarlama yapıldığında tıklanma sayısı %40, satışlar ise %50 artıyor.Google’ın geçen ay çıkardığı yeni Pixel akıllı telefonundaki Google Assistant özelliği, yapay zekanın ulaştığı seviyeyi gösteriyor.

Yapay zekanın ve dijital kitle ikna iletişiminin varacağı nokta distopya mıdır? Şimdilik bilmiyoruz. Tesla’nın patronu ve projeleriyle dahi olarak nitelenen Elon Musk, “yapay zekanın yaratacağı super akıllı (supersmart) makinelerin gelecekte insanlık için bir tehdit” olacağını ileri sürüyor.

Google, insanların rahatlığa ve kolaylığa gizlilikten daha çok önem verdiğini söylerken hiç de haksız değil sanırım. Bile isteye kendimizi teşhir etmeyi seviyoruz.