“Hayata geçmeyen vizyon halüsinasyondur.” Diyen farklı bir bilim ve iş adamı Thomas Edison bu ifadeyle iş yaşamında kâğıt üzerinde düşünülen planları harekete geçirmenin kritik önemini en güzel şekilde vurgulamış. Başarabilmenin öneminin altını çizenler sadece Edison ile bitmiyor. Yine tanınmış yönetim gurusu Ram Charan “Execution; Discipline of Getting Things Done” adlı kitabında başarılı ve başarısız olmak arasındaki farkı organizasyonlardan hareketle hayata geçirebilme becerisine bağlıyor ve üst yönetimin kulağına asıl başarının yapmaktan geçtiğini fısıldıyor. Girişim konusuna ve önemine değindikten sonra bir başka önemli konu olan, Dijitalleşmek ne demek biraz bundan bahsedelim.
Son zamanların en gözde trendlerinden biri kesinlikle Dijitalleşme ve buna ek olarak şirketlerin Dijital Dönüşümleri. Facebook, UBER gibi başta dijital olmayan ama zamanla dijital şirkete dönüşmesi gereken eski geleneksel ekonomiye ait kurumların neredeyse tamamı bir dijitalleşme çabası var ya da şu andan haraketle oluşuyor. Bu şirketlerin bazılarında küresel danışmanlık şirketlerine yaptırılmış ve canlanmayı bekleyen önemli ve ayrıntılı strateji çalışmaları bulunuyor. Dijital bir vizyona veya stratejiye sahip olmak için ya da oluşturmak için kesinlikle ilk ve doğru adım çalışmak. Fakat, önceden de belirtildiği gibi en prestijli dijital şirket vizyonu dahi hayata geçmeyince yerine kötü bir hayal kırıklığı yaratıyor. Deneyim ve gözlemlemelere bakılarak başarılı dijitalleşmenin faktörlerini belirtelim.
CEO’nun Kararı: işin arkasında CEO’nun olması ve iradenin tüm organizasyon tarafından görülebilmesi, hissedilmesi gerekiyor. Bir CEO için bahsedilen en önemli adım, kendisine direct olarak bağlı olan kişileri, vizyona inandırmak ve taslak olarak düşünülen dijital stratejinin ana hatlarını onlarla paylaşmak ve bu işin uzmanı danışmanlarla beraber oluşturmak.
Dijital Dönüşüm Organizasyonu. işi ciddiyetle yapmak isteyen her koşulda az da olsa bir dijital birimin oluşturulması ve iş ile teknoloji yönetimi arasında bir köprü görevi oluşturacak, uygulamayı hızlandırması, proje yönetimi ve koordinasyonu yapması gerekiyor. Böyle bir organizasyonda en kilit fonksiyon, Chief Digital Officer (Dijital Dönüşüm Lideri) adlı yeni rolden oluşuyor. Bu iş tanımına bakarak işten aynı zamanda teknolojiden anlayan birinin teknoloji kullanımına destek veren yapıdan, rekabetçi bir yapıya çıkarmasını öneriyor. Bu rolü tam zamanlı olarak düşünen ve pahalı bulan şirketler için dönem bazında yönetim alternatifleri olarak öne çıkıyor.
Dijital Dönüşüm Uygulama Programı ve Bütçesi: Yaratılan ve üst düzey yönetim ekibi tarafından meydana getirilen vizyon ve stratejinin, Dijital Dönüşüm Organizasyonu tarafından açık ve anlaşılabilir olabildiğince basit bir programa dönüşmesi gerekiyor. Bu program, dönüşüm alanları ve onların altındaki ana projeler belirlenmeli ve hem ana program akışında hem de alt proje grupları oluşturulmaya başlanmalı.
Dijital Dönüşüm Yönetişimi: İşin ana sponsoru CEO olması gerektiğinden bahsetmiştik. Doğru karar mekanizmalarıyla en üst karar ve destek organı olacak bir Yürütme Kurulu oluşturulmalı. Bu kurula ana düşünce ve projeleri taşıyacak, projenin genel işleyişini takip edebilecek ve iletişimini kuracak bir Ana Program Ekibi kurulmalı. Bu ekibe Dijital Dönüşüm Lideri (CDO) liderlik etmeli ve ekibin organizasyondaki her önemli yapı taşının temsil edilmesine, IT ile IK’nın Dijital Dönüşüm Lideri’nin ana destekçileri olmasına dikkat edilmeli. Bu yapıya bağlı çalışacak olan ve en önemlisi kilit projeler için kurulacak proje grupları olmalı ve ana program ekibinden alakalı kişiler bu proje ekiplerine liderlik etmeli. Tüm bu yönetişimdeki her toplantının frekansı, ajandası ve katılımcıları net olmalı ve aksiyonlar mutlaka kâğıda dökülüp, takip edilmeli.