Gündemde olan konulardan biri Elon Musk’ın Mars için başlattığı projeleri ve düşünceleriydi. Dünyamızın dışında başka gezegenlere seyahat çokça tartışılan bir konuyken bir Japon şirketi olan Ispace bu tartışmaların arasını uydumuz olan Ay’ı dahil etti.

 Japon şirketi gelecek yıllarda Ay’a reklam panoları dikecek. “Peki bu reklam panolarını kim görecek?” diye düşündüğümüzde ise bunun geleceğe yönelik tahminlerden geldiğini görüyoruz. Şirket 2040 yılı itibarıyla Ay’da yaşayan 1000 kişilik bir koloninin bulunacağını ve her yıl 10 bin turistin Ay’ı ziyarete gideceğini tahmin ediyor. Bu nedenle de önceden yatırım yaptığını görüyoruz.

 Şirket Ay’a iki farklı görev düzenlemeyi hedefliyor. Bu iki görevin toplam bütçesi 90 milyon dolar.  Şirket Japonya’nın bir çok şirketinden aldığı yatırımlarla bu hedefini gerçekleştirecek. Hedeflediği iki farklı görev için önümüzdeki üç yılı kullanacaklarını açıkladılar.

 Şirket ilerleyen dönemler için bir taşıma sistemi oluşturup düzenli olarak Ay’a kargo taşımayı hedefliyor. Kargo taşınırken aynı zamanda reklam panoları dikmeyi planlıyor.

“İnsanlar uzaya fakirleşmek için gitmek istemezler,” şeklinde konuşan Ispace CEO’su Takeshi Hakamada, “Bu nedenle dış uzayda bir ekonomi oluşturmanın çok büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Şirketlerin arka planda Dünya olacak şekilde logolarının Ay’dan fotoğrafını görmek isteyeceklerinden eminim” ifadelerini kullandı.

 Şuan 2040 çok uzak bir tarih gibi gözükse de görünen o ki şirketler uzun dönem planlamalarını yapmaya başladı ve kendilerine yeni mecralar yaratmaya başladılar. Uzay yarışları artık kimin nereye uydu gönderdiğinden farklı bir boyuta geçti. Belki ilerleyen günlerde başka bir şirketten benzer bir hareket görürüz ve yarış biraz hareketlenir.

Kaynak:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-13/space-startup-raises-90-million-to-bring-ads-to-moon-by-2020