Halkla İlişkiler, ortaya ilk çıktığı günden beri birçok alandan etkilenmiş ve birçok alanı etkilemiş, dinamik bir disiplindir. Bu etkileşimlerin ve değişimlerin temel sebeplerinden biri şüphesiz zamandır, her halkla ilişkiler uzmanı başarılı olabilmek için içinde bulunduğu dönemin trendlerini yakından takip eder. Bu yazımızda 2018 yılında bize yol göstermesi adına son zamanların önem kazanan trendlerini inceleyeceğiz.

 

Kazanılmış Medya ve Reklam Sektörü

Reklam ve halkla ilişkiler kavramlarının iç içe geçmişlikleri yadsınamaz. Bu iki çalışma alanı, aynı oldukları kadar farklıdır, hatta firmalar halkla ilişkiler yatırımları yaptıkça reklam harcamalarını düşürürler. Günümüzde reklam çalışmaları uzun vadeli bir pazarlama taktiği olmaktan ziyade, firmaların duyurumunu inandırıcılığı daha yüksek bulunan halkla ilişkiler pratiklerini kullanarak yaptığı ürün ve hizmetler için, destek amaçlı kullandığı bir fonksiyon olarak kullanılmakta. Hal bu olunca, kazanılmış medyanın önemi her geçen gün daha hissedilir hale geliyor. Katie Craeser (Affect PR, Müdür Yardımcısı) halkla ilişkiler çalışanlarının kazanılmış medya imkanlarını aktif kullanmaları gerektiğini, reklam ajanslarının bu alanları kullanarak çalışmalarını destekleme çabalarının her geçen gün arttığını söylüyor.

 

Geleneksel Medyanın Düşüşü, Sosyal Medyanın Yükselişi

Sosyal medyanın bir haber alma aracı haline gelmesiyle geleneksel medya önemini kaybediyor, tabii gazetecilik de bundan nasibini almış durumda. Kazanılmış medyaya duyulan güven de doğru orantılı olarak düşüşte çünkü gazeteciler “click” sayılarını arttırmak adına, içerikleri süslemek durumunda kalıyor. Bunun yanında görevini iyi yapmak isteyen gazeteciler her konuda olduğu gibi halkla ilişkiler çalışanlarına karşı daha dikkatli, daha seçici davranıyor. Bu durumun “Medyayla iyi ilişkileri olan başarılı olur.” kuralını yıktığı açık fakat sosyal medya bambaşka bir imkan sunuyor: Kendi imajını kendin yarat. Sosyal medya aracılığıyla hedef kitleniz şikayetlerini size, memnuniyetlerini takipçilerinize iletiyor olacak.Hedef kitleyle iki yönlü bir iletişim kurmak, onların dilinden konuşabilme olanağı, isteklere ve şikayetlere daha hızlı refleks gösterebilmek etkin sosyal medya kullanımının başlıca mükafatları. Bunlara ek olarak, sosyal medyada boy gösterirken sizin sektörünüz ve hedef kitleniz için hangi sosyal medya mecrasının daha etkili olacağını iyi analiz etmeyi unutmayın.

 

Marka İmajı ve Sosyal Sorumluluk

İmaj, bir markanın en değerli yatırımıdır ve sosyal sorumluluk kampanyaları, iyi bir imaj yaratma konusunda önemli bir yöntem. Organizasyonunuzun yalnızca kârlılıklarını yükseltmeyi değil, paydaşlarına ve çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi de önemsediğini gösteren aksiyonlar, uzun vadeli bir başarının kapısını aralıyor ve kitlelerin marka bağlılıklarının oluşmasında etkin rol oynuyor. Sosyal mesaj içeren kampanyalar başarılı olabileceği gibi, kötü sonuçlar da doğurabilir, (Kendal Jenner’lı Pepsi reklamı, Dove Krizi gibi) fakat işler iyiye gitmediğinde markalar, imajları için yaptıkları yatırımın geri dönüşlerini alırlar çünkü paydaşları onlara güvenebileceklerini biliyordur. Kriz anında kontrolü kaybettiğinizde, sizin için iyi düşünceleri olan, markanıza bağlı bireyler en etkili sözcüleriniz olacaktır.

Yazımızın ilham kaynağı olan Forbes makalesini görüntülemek için buraya tıklayın.