Estonya, yabancılar için 2014 senesinde dünyada e-oturum kurumunu gerçekleştiren ilk ülke oldu. Estonya’nın amacı bu sayede ülkede gelişmiş olan dijital altyapıyı da değerlendirerek girişimcilik potansiyelini artırmak.Bu hedef uğruna yapılan çalışmalar sonucunda, Avrupa’nın en girişimci ülkesi bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağı ise merak konusu…

Girişimcilerin yakından takip ettiği üzere, Skype aslında Estonya’da kurulan bir start-up. Estonyalıların kurduğu ve fintech dünyasına hediye ettiği Transferwise da yine bu ülkenin girişimlerinden sadece biri. Bununla beraber, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 20 Aralık 2016’da yayımladığı Avrupa’nın Gizli Girişimcileri adlı rapor da Estonya’nın girişimcilikteki bu konumunu doğrular nitelikte ve Estonya’nın Avrupa’nın en iyi girişimci ülkesi olduğunu ortaya koyuyor.

Estonya’nın dijital görünüşü; Estonya’yı nüfus bakımından incelediğimizde AB’deki ülkeler içinde Eurostat’ın 2015 verilerine göre, bir milyon 315 bin kişilik nüfusa sahip olduğuna ulaşıyoruz. Bu nüfus, Estonya’nın Malta (429 bin), Lüksemburg (562 bin) ve Güney Kıbrıs’ın (842 bin) ardından dördüncü sırada olduğunu belirliyor. Bu nüfus yapısını aynı zamanda, girişimcilik potansiyelini dikkate alan Estonya, 1 Aralık 2014’ten bu güne, e-oturum hakkı vermeye başladı. Estonya bu adımla, girişimciler için bir merkez haline gelmeyi ve bu potansiyeli daha da üst segmente taşımayı amaçlıyor. Tabii, bunu başarabilmek adına çok gelişmiş bir dijital altyapı ve girişimcilik ekosistemine ihtiyaç var diyebiliriz. Estonya bunun için ise gerekli uygulamaları uzun zamandır yürütüyor. Şöyle detaylandırırsak: Örneğin, bugün Estonya’da bankacılık işlemlerinin yüzde 99,6’sı elektronik ortamda yapılıyor. Ayrıca Estonyalıların yüzde 96,3’ü gelirlerini online olarak sağlıyor. Estonya’daki hanelerin yüzde 88’sinde bilgisayar bulunmakta ve nüfusun yüzde 88’i düzenli şekilde internet kullandığını ifade ediyor. Sağlık tarafındaki dijital kullanım ise karşımıza şu tabloyu çıkarıyor: Ülkede hastane ve doktorların sakladığı verilerin yüzde 95’i dijital ve reçetelerin yüzde 98’i online yazılıyor.

Estonya’daki BT sektörünün durumu; E-estonia.com’daki verilere göre, Estonya’nın BT sektöründe 3 bin 648 şirket çalışıyor. Bu şirketlerin ürettiği gelir 3 milyar 689 milyon Euro civarında bulunuyor ve bu GSMH’nın yüzde 7’sini oluşturuyor. BT sektöründe çalışan kişi sayısı ise 19 bin 593 ve çalışan başına 30 bin 300 Euro katma değer ortaya çıkıyor.

Kaynak için tıklayın.