Teknolojide dünyanın ilgisi, 9-12 Ocak tarihlerinde Las Vegas’ta düzenlenen “CES”– Tüketici Elektroniği Fuarı’ndaydı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de sergilenen teknoloji büyüleyiciydi. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi tanıtılan yenilikler, sağlıktan spora, seyahatten eğlenceye birçok alanda ilham verici. Bu teknolojilerden ne şekilde faydalanılabileceğini bilmek de bu teknolojileri yaratmak kadar önem taşıyor. Bu fuar, tüketici elektroniği fuarı olduğundan dolayı burada tanıtılan teknolojilerin temel faydası, çoğunlukla tüketici üzerinde. Bu yönüyle bu fuar; yapay zekayı, robotları, akıllı teknolojileri hayatımıza sokan Endüstri 4.0’ın müşteri deneyimi yaratmadaki rolünü de göstermiş oluyor.

Farklılaşmak Demek Müşteri Deneyimi Tasarımı Yapmak Demek

Pazarlamada fark yaratmak için neler yapılmalı bir bakalım. Tarım mamullerinin bir ürüne dönüştürülmesi ve markalaşması ilk adım olarak önümüze çıkıyor. Dolayısıyla, artık çay içmek için çay toplamaya tarlaya gitmiyoruz. Ya da çayı çoğumuz, üreticiden doğrudan almıyoruz. Çay paketleniyor, belirli standartlara göre hazırlanıp tüketicilerin en kolay ulaşabileceği market raflarında satılıyor.Bunun sonucunda, müşteri kendisine sağlanan bu faydaya ek bir ücret ödemeyi de kabul ediyor. Burada fark yaratan unsur, çayın size hangi biçimde, hangi fiyatla ve hangi dağıtım noktalarında sunulduğu.

Yadsınamaz bir gerçek var ki, rekabet arttıkça çeşitlilik de artıyor. Market raflarında yer alan marka sayısı her gün artıyor. Çay paketleri çoğalıyor. Farklılaşmak zorlaşıyor. Bu sebeple, müşteriye fayda sağlayacak yeni iş yapış şekilleri aranıyor. Artık çok yerde kafelerin, özellikle sadece çay odaklı işletmelerin daha çok açılmaya başlandığını görüyoruz. Buralarda çay demleniyor, masanıza getiriliyor, siz de o sırada arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz ya da ders çalışabileceğiniz bir alan bulmuş oluyorsunuz. Bu faydalara karşılık, evde hazırlayacağınız bir bardak çaydan daha fazla maliyete de katlanmış oluyorsunuz. Ancak burada da bir doyum noktası mevcut ve yine farklılaşma arayışları başlıyor.

Kısacası,

1. Rekabet artıyor ve farklılaşmak zorlaşıyor.
2. Müşteri için yaratılan farklılık veya fayda çoğaldıkça, müşterinin algıladığı değer artıyor ve daha fazla ödemeye razı oluyor.
3. Günümüzde farklılaşma, tüketiciye sunulacak deneyimle sağlanıyor.
4. Deneyim, sadece bir ürünün farklılaşması demek değil, o ürünün farklı biçimde, farklı yerlerde, bilinenin ötesinde sunulması demek.
5. Müşteri deneyimi tasarlanırken mümkün olduğunca kişiselleştirme yapılarak tasarlanması gerekiyor.
6. İyi tasarlanmış deneyim, müşteri için benzersiz olur. Rakiplerin deneyimi taklit etmesi, emtia veya hizmete göre çok daha zordur.
7. İyi tasarlanmış deneyim, müşteri tarafından hatırlanır ve zihinde yer eder.
8. Dün akşam yediğimiz yemeği unuturuz ama en eğlenceli tatilimizde yediğimiz balığı unutmayız.
9. Müşteri deneyimi uzun süreli düşünülmesi gereken, müşteri bağlılığı yaratacak bir tecrübedir.
10. Teknoloji, her zaman gerekli olmasa da müşteri deneyimi yaratmak için en etkili araçlardan biridir.

Kaynak için tıklayın.