Her sektörde hem kadınların hem de erkeklerin yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Kadın mesleği – erkek mesleği ayrımı yapılmadan herkesin her sektöre katkı sağlaması gerektiği görüşündeyiz. Bu yazımızı da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için sektördeki kadınlara ayıracağımız yazıların bir başlangıcı olarak yazdık.

 Halkla İlişkiler denildiği zaman akla gelen ilk isim Edward Bernays’tir kuşkusuz. Ancak Doris Bernays’in katkılarını göz ardı etmemek gerekir. Kadınların sektöre adım atmasında çok büyük bir katkısı olmuştur Doris Bernays’in. Esas adı Doris E. Fleishcman’dı. Evlilikten sonra kızlık soyadını kullanarak aslında henüz kabul görmeyen bir şeyi yapmış ve öncülük etmiş de oldu.

 Türkiye’de halkla ilişkiler dendiğinde ise ilk aklımıza gelen isim daha önce üniversitemizde de ders vermiş olan çok değerli Betül Mardin’dir. Betül Mardin ile gerçekleştirdiğimiz röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz : http://proutletplus.com/2016/12/07/betul-mardin-ile-hos-sohbet/

  Üniversitemizde kendisinden eğitim alma fırsatı bulduğumuz bir isim olan değerli hocamız Meral Saçkan da sektöre yön veren kadınlardan biridir. Onunla yaptığımız hoş sohbetimize de buradan ulaşabilirsiniz: http://proutletplus.com/2017/04/23/meral-sackan-ile-hos-sohbet/

Sizlere daha detaylı bir şekilde bu ilham verici kadınları anlatacağız ve başka birçok kadından daha bahsedeceğiz. Ancak ondan önce elimizde olan birkaç veriyi paylaşmak istiyoruz.

 PRSSA’nın 1984-1985 raporundaki verilere göre 1970-1971 yılında kadın üye oranı %35’ken bu oran %79’a çıkmıştır.  Public Relations Reportar’ın yaptığı bir raporda ise bu kadınların yaş aralığının 25/29 olduğu belirtilmiştir.

Broom tarafından 1982 yılında yapılan araştırma erkeklerin yönetim ağırlıklı görevlerde kadınların ise iletişimci rolünde olduğu görülmüş. Ancak görüyoruz ki kadınlar yönetim ağırlıklı görevlerde kendilerini göstermeye devam ediyor ve bugün bir çok güçlü markanın başında kadın yöneticileri görebiliyoruz.

Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu’nun “Halkla İlişkiler Nedir?” adlı kitabından alınan bilgiye göre  Türkiyede’de TÜHİD’in 259 üyesinden 155’i kadındır. Üniversitede halkla  ilişkiler bölümlerinde okuyan kadın-erkek öğrenci oranlarına bakarsak çoğunlukta kadın öğrencilerin olduğunu görebiliyoruz. Ülkemizde “halkla ilişkiler kadın mesleğidir” algısının olduğunu söyleyebiliriz. Ama daha önce de dediğimiz gibi mesleklere cinsiyet olgusu yüklemektense her sektörde hem kadın hem de erkekleri görmeyi istiyoruz.

 Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve daha çok başarı hikayelerini duymayı diliyoruz.