Danone,Türkiye tarihinde 2005 yılında bir firmanın ınternette hedef olduğu en büyük karalama kampanyası olarak tarihe geçti. Danone ürünleri çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğine dair Almanya’da bulunan bir forum sitesinde yazılar ortaya çıkarıldı.
Ortaya atılan iddiaya göre laboratuvar sonuçlarıyla kanıtlandığını ve altında Prof. Dr. Turan Karadeniz’in imzası olduğu belirtilmişti. Bu yazı dan 6,3 milyon kişi haberdar olmuş. Sadece 1 milyonu ınternet vasıtasıyla, geri kalanı kısmıysa kulaktan kulağa iletişimle yayılmış. 25-45 yaş arası kadınlar arasında yapılan bir araştırmada, kadınların her 3 kişiden 1’ i bu yazıdan haberdardı.
Tabiki bu yazı sadece Danone’yi etkilemedi: ailelerin sütlü çocuk ürünleri almaktan yana çekingeleri oluştu. Sektör olarak gerileme yaşandı. Danone krizi ortaya çıktıktan sonra firma krizin zararlarını düzeltebilmek ve algıyı değiştirebilmek amaçlı çeşitli PR çalışmalarına başladı. Malesef Danone’nin PR açısından atladığı önemli bir detay vardı; bu kriz 2005 yılının mayıs ayında başlamıştı fakat Danone bu krizin yaşandığını fark ettiğinde takvimler 6 ay ileriyi yani ekim ayını gösteriyordu. Bu krizin yönetilmesi için 6 ay geç kalınmıştı.
Peki Danone Nasıl Bir Kriz Yönetiminde Bulundu ? Şimdi Buna Bir Göz Atalım
Halka yakın bir kişi olan Ayşe Özgün’le anlaşarak fabrika çalışanlarıyla üretimini anlatan reklam filmi çekti. Ve bu iddaların asılsız olduğunu dolaylı olarak anlattı. Böylece şeffaf bir kurum olduklarını ifade ettiler. Bu hareket e-posta ile oluşan kötü algıyı değiştirmek için yapılan ilk adımdı. Sonrasında Danone ınternet sitesinde Prof. Dr. Turan Karadeniz’in konuyla ilgili asılsız olduğunu ifade eden bir açıklama yaptı. Bunu medyaya da duyurmak için bir panel düzenlendi.Yurtsan Atakan başkanlığında gerçekleşen panele T.C Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Kavak, Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Turan Karadeniz, Profesör Doktor Sevinç Yücecan ve Neşe Erberk katıldı. Bu panelde yapılan açıklamalar, karalama kampanyasının asılsız olduğu yönünde medyada haber olarak yer buldu. Danone sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldı. Bu çalışmalardan sonra kötü algı yavaş yavaş ortadan kayboldu.
kaynak: http://comtalks.com/2011/02/01/yeni-nesil-kriz-yonetimi/