Hayatımız boyunca kendimizi yüzlerce marka ile bütünleşmiş halde buluyoruz. En gerekli ihtiyaçtan tutun hobilerimiz için veya sırf beğendiğimiz için bir çok marka ile temasa geçiyoruz. Peki bu son zamanlarda popüler olarak kullanılan #lovemark serüvenine istinaden en çok sevilen, bilinen markaların isimleri nereden geliyor?

1)Amazon

Amazon kitap satışı ile başlayan, daha sonra oyuncak, elektronik aletler, film, video, mobilya, mücevher gibi ürünler satan bir internet satış plaformudur. Amazonun  Cadabra idi. Ancak kısa sürede bu isim “Cadaver” (Kadavra) sözcüğünü çağrıştırdığı için değiştirildi. Kurucu Jeff Bezos yeni isim olarak, alfabetik sıralamada üst sıralarda yer alması için A harfiyle başlayan bir kelime düşünmeye başladı, dünyanın en büyük ırmağı Amazon’un isminde karar kıldı.

2)İkea

İkea sattığı ürünlerin kalite-fiyat oranı sayesinde dünyanın en yaygın mobilya şirketidir. İlk olarak İsveç’te açılmıştır. İkea’nın ismi kurucusu Ingvar Kamprad’ın; onun doğduğu çiftlik Elmtaryd’in ve büyüdüğü köy Agunnaryd’in baş harflerinin yan yana gelmesinden oluşuyor

3)P&G

P&G diş macunundan şampuana, temizlik ürünlerinden güzellik ürünlerine kadar bir çok markanın üretici firmasıdır. P&G ismi, Sabun üreticisi William Proctor ile mum imalatçısı James Gamble, 1837’de aynı aileden iki kız kardeşle evlenip bacanak olunca, güçlerini tek bir şirket çatısı altında birleştirmeyi düşünürler. Böylece günümüz P&G’si (Proctor&Gamble) doğar.

4)Starbucks

En sevilen kahve markalarından olan Starbucks Kahve devinin ismi ilk önce, Herman Melville’in klasik romanı Moby Dick’teki geminin adı  “Pequod” olarak düşünülür. Ancak bu isim kurul tarafından reddedilince, yine romandan bir karakter olan “Starbucks,” ismine yönelinir.

5)Vodafone

İngiliz menşeili telekomünikasyon devi ismini İngilizce’deki “Voice” (ses),  “Data” (veri) ve “Telephone” (telefon) kelimelerinden alıyor

6)Lego

Çocukların ve büyüklerin gözde oyunlarından Danimarka merkezli şirket Lego’nun ismi,Türkçe’de “iyi oyna” anlamına gelen Legt Godt kelimelerinden geliyor.

7)Coca Cola

En sevilen markaların başında gelen Coca Cola ismini koka bitkisi yaprakları ve kola fıstığından alıyor.

8)Nike

Dünyanın önde gelen spor ürünleri üreticisi Nike’nin ismi, Yunan mitolojisinden zafer tanrıçası Nikea’dan geliyor. İznik kentinin antik ismi de Nikea’dır.

9)Virgin Records

Söylentiye göre ünlü plak şirketinin kurucusu Richard Branson’a bu isim “Bu sektörü hiç bilmiyorsun, bakire (virgin) sayılırsın” diyen bir arkadaşı tarafından önerilir. Branson fikri beğenir ve uygulamaya koyar.

10)Adidas

1949 yılında kurulan günümüz spor devi, ismini kurucusu Adolf Dassler’in takma adı “Adi” ile soyadının ilk üç harfinin birleşiminden alıyor.

11)Reebok

Spor ürünleri üreticisi Reebok’ın ismi, Afrikalıların bir tür antiloba Rhebok diye seslenmesinden esinlenerek konulmuş.

12)Volkswagen

Şirketin ismi Almanca halkın otomobili anlamına geliyor.

13)Nikon

Ünlü kamera ve lens üreticisi şirket ismini, Japon Optiği anlamına gelen Nippon Kogaku’nun kısaltılmış halinden alıyor.

14)Pepsi

Pepsi ismini bir tür sindirim enzimi olan Pepsin’den alıyor.

15)Intel

Intel’in anlamı Integrated Electronics’in kısaltması.

16)Canon

Kurulduğunda ismi Budizm’de merhamet tanrıçasının ismi olan Kwanon’du. 1935’de marka dünyaya açılma kararı aldığında isim yerini Canon’a bıraktı.

17)Nissan

Japon Endüstrisi anlamına gelen Nippon Sangyo sözcüklerinin kısaltılmışıdır.