“Phil Knight” bu ismi daha önce hiç duymuş muydunuz? Kendisi spor giyim markası dendiği zaman akla gelen, ismini Yunan mitolojisinin Zafer Tanrıçası Nike’tan alan Nike markasının cesur kurucusudur. Evet, cesur çünkü babasından borç aldığı 50 dolar ile bugün severek giydiğimiz ve neredeyse spor ayakkabısı tanımıyla özdeşleşen bir marka yarattı.

                                                                           
Phil Knight                                                                                                  Bill Bowerman 

Aslında her şey Phil Knight’ın 1962 yılında elindeki 50 dolar ile Japonya’dan kaliteli ve ucuz koşu ayakkabısı ithal etme fikriyle başlamış. Bugün ismi Asics olan koşu ayakkabılarının Batı Amerika distribütörlüğü ile Phil Knight sektöre yavaş yavaş giriş yapmış. 1971 yılına geldiğimizde Bill Bowerman ortaklığı ile kurulan markanın ilk adı aslında Blue Ribbon Sports idi fakat firma çalışanlarından ve aynı zamanda kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson’ın bir gece rüyasında Zafer Tanrıçası Nike’ı görmesiyle firmanın adı değişti ve Nike oldu.

Nike’ın “swoosh” denen o çok meşhur ve karizmatik logosu Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir. Logonun çok beğenilmesi ve markaya büyük başarılar getirmesi sebebiyle 1983 yılında Carolyn Davidson’a kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda şirket hissesi verilmiştir.

“Just Do It !” sloganı, sade ve akılda kalıcı logosuyla Nike bugün yıllık 30 milyar dolarlık satışı ile yoluna devam ediyor.  Hafif spor ayakkabıları, konforlu spor kıyafetleri ile tüketici memnuniyetine ve konforuna önem veren Nike’ın ayakkabı tasarım sürecinde nasıl bir tutum sergilediğini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak için tıklayın
Kaynak için tıklayın