Türkiye’de halkla ilişkiler dediğimiz zaman şüphesiz ilk akla gelen isim Betül Mardin’dir. Kimilerimiz üniversitemizde kendisinden ders alma şansına sahip oldu. Bu sene de İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler son sınıf öğrencileri olarak düzenlediğimiz “Yeni Gelenek Dijital Gelecek” semineri açılış konuşmasını yaparak bizleri çok mutlu etmişti.

 Daha önce “Hoş Sohbet” bölümüzde Betül Mardin ile bir röportaj gerçekleştirmiştik. Bu yazımızda da Betül Mardin’in hayatını ele alacağız.

  Betül Mardin 1927 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Muhiddin Arif Mardin, İş Bankası İskenderiye Genel müdürlüğünden emekli, Türk Petrol kurucularındandı. Kardeşi müzik yapımcısı ve prodüktör Arif Mardin’dir. Ayşe Arman’ın da kayınvalidesidir. Sıkça ailesinin hayatına olan katkılarından bahseder.

 Eğitim hayatına gelirsek, Arnavutköy Kız Koleji’nden 1946 yılında mezun oldu. Babası üniversiteye gitmesine izin vermedi. 1950 yılında evlendi, eşi çalışmasını istemedi. Evliliği 1957 yılında sona erdi. Çalışmadığı süre içinde evde kadınlara İngilizce, Amerikalılara da Türkçe ders verdi.

 1952 yılında Tercüman Gazetesinin magazin bölümünde mesleğe başladı. 1955 senesinde ise Yeni Sabah’a geçti. Daha sonra ABD Konsolosluğunda Amerikan haberler merkezinde çalıştı. 1959 tiyatrocu Haldun Dormen ile evlendi. 1964’te TRT’de çalışmaya başladı. Haldun Dormen ile olan evliliğini bu sıralarda sonlandırdı.

 1967 yılında Uğur Dündar ile İngiltere’ye BBC’den eğitim almak için gönderildi. BBC Televizyon kursundan mezun oldu. Döndüğünde Ankara Televizyon bölümünde ders verdi ve oyun bölümü başkanı oldu. 1968’de istifa edip İstanbul’a döndü.

 Bu yıllar içerisinde gazetecilik, radyoculuk, televizyon, özellikle eşi sayesinde de tiyatro konularında bilgi sahibi oldu. Birçok konuda kendini geliştirmesiyle arkadaşları arasında “Ahtapot Betül” olarak bilindi.

 Prof. Dr. Alaeddin Asna ile Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketini kurdu. Adı “A & B” olan halkla ilişkiler şirketi 1884 yılında kapandı. 1987’de Canan Bengiserp, Nilgün Pirinççioğlu ve Cemal Noyan’la, olan İMAGE’ı, daha sonra da Strateji ve Activita Saha etkinlikleri şirketlerini kurdu. Daha sonra Türkiye Halkla İlişkiler Dairesi’nde yedi yıl başkan olarak görev aldı. Ayrıca 1991-95 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Turizm Bölümü’nde, 1989-97 yıllarında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde halkla ilişkiler dersleri verdi. 1997’den sonra üniversitemizde  halkla ilişkiler koordinatörü ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu sene açılış konuşmasını yaptığı halkla ilişkiler son sınıf seminer danışman öğretmenliğini üniversitemizde öğretim görevlisi olduğu zaman içerisinde üstlendi.

Bu uzun kariyeri boyunca birçok ödül ve ünvan sahibi oldu.

Ödülleri :

1998- IPRA tarafından Member Emeritus (üstat) ünvanı

1998 ­ Türk Kadınlar Birliği Şişli Şubesi tarafından Cumhuriyetin 75. Yılı ödülü.

1998- Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından fahri doktor ünvanı

1996 ­ 1997 ­ Kongre Gazetesi[kaynak belirtilmeli], IMAGE adına, “Yılın En Başarılı Tanıtım” Ödülü.

1996 ­ Kadınca Dergisi “En Başarılı Kadınlar” Ödülü.

1995- IPRA (International Relations Association) Dünya Başkanı (bu göreve getirilen ilk Müslüman-Türk kadın)

1995 – 1999 ­ İletişim Fakültesi Başarılı İletişimcileri Ödülü.

1994 ­ IPRA “GOLDEN WORLD AWARDS”

1994 ­ Milli Prodüktivite Merkezi “Yılın Altı İşadamı” ödülü.

1984 ­ Sheraton Otelleri Halkla İlişkiler ve Pazarlama Başarı Belgesi.

1983 ­ Sheraton Otelleri (EAME­1) Halkla İlişkiler Ödülleri.

1982 ­ American Hotel Birliği Halkla İlişkiler Altın Anahtar 2.liği.

1979 ­ Halkla İlişkiler Dünya Kongresi Özel Olay Yarışması 3.lüğü.

http://www.armanayse.com/betul-mardin/

http://www.biyografya.com/biyografi/785