Markaların kimliğini yansıtmak,  insanların akıllarında yer almak için kullanılan maskotların gücü inkar edilemez. TV reklamlarında, markaların lansmanlarında ve ya yıl içerisindeki etkinlikler de boy gösteren maskotlar markanın yüzü olarak tanımlanırlar. Genelde sevimli bir görünüşe sahiptirler. Şu an gözünüzün önünden bir film şeridi gibi geçen maskot örneklerinizi duyar gibiyim. Bakalım hangileri aklınıza gelmişti ?

Orijinal Ronald McDonald

Ronald McDonald, McDonald’s fast-food restoran zincirinin maskotu olarak kullanılan palyaço karakteridir. Markayla bütünleşen karakter 1960’lı yıllardan beri önce Amerika, sonra tüm Dünya tarafından sevilen bir palyaço modeli haline gelmiştir.

Burger King

McDonald’s’ın sevimli maskotuna karşı markanın ismi sebebiyle bir kral maskotu kullanan Burger King tüketici tarafından McDonald’s kadar sempati kazanamasa da beğenilen karakterler arasında yer alıyor.

Coca Cola Ayısı

Coca Cola markanın kurulduğundan beri kampanyalarında kullandığı sevimli bir kutup ayısıdır. Kutup ayısı maskotumuz en sevilen karakterler arasında.

 

Michelin Lastik Adamı Bibendum

Michelin kardeşlerin hayal gücü yetenekli poster sanatçısı Marius Rossillon namı diğer O’Galop’un fırçasıyla ilk olarak 1898 yılında hayat bulmuştur. Büyük bir başarı elde eden Lastik Adam daima “güncel” kalacak şekilde gelişmiştir. Michelin’de sempatik bir maskot kullanarak akılda kalabilmeyi başaran markalardan.

Duracell Ayıcığı

Duracell ayıcığı 1973 yılında yaratıldı. Tüm dünyaya Duracell pillerinin normal ve ucuz karbon pillerden  çok daha uzun ömürlü olduklarını gösterdi. Bugün Duracell ayıcığı bütün dünyada bilinen iconların başında yer almaktadır.

Nesquik Tavşanı

Çocuklar tarafından en çok sevilen atıştırmalıklardan olan Nesquik mısır gevreğini maskotu tavşan çocuklar tarafından bir kahraman gibi görülmektedir. Hem sakar hem de eğlenceli olan bu tavşan  Nestle’den ayrı da kendi hayran kitlesinin olması da önemli örneklerden.

Cheetos Kaplanı

Haylaz ve komik kaplan Chester! Çocuklara afacanlığı öğretirken Cheetos yemenin çocuklara coolluk kattığını düşündüren sevimli kaplanımız.

 

 

Maskotlar markalar için büyük önem teşkil ediyor, örneğin Markalar iletişimlerini direk ve yetiş­kinlere fayda üstünden sağlarken mas­kotlar mesajı kişisel olarak tüm aileye eğ­lenceli ve duygusal olarak iletebiliyor. Yine maskotlar kendi kişiliklerini oluştura­rak markanın faydalarına ek olarak fi­kir ve düşüncelerini kendi sosyal platform­larından iletebilirler.

Türkiye’deki örneklerden bazılarına bakacak olursak;

Arçelik – Çelik/ Çelik Naz

Arçelik’in sevilen karakterleri Çelik ve Çelik Naz tüketici büyük sempati uyandıran maskotlardan. Diğer maskotların aksine kendi hikayeleri de olan Çelik ve Çelik Naz o kadar sevildi ki tüketiciden gelen yorumlar üzerine evlendiler. Arçelik , hayata geçirdiği kampanyalarını markanın karakterleri ile örtüştürmeyi başarabilmiştir.

 

Turkcell Selocan/ Emocan

 

Turkcell uzun yıllar Selocan karakteri ile piyasada yerini aldı. Hatta bu Selocanın çıkış fikri çalışkanlığı sembolleyen karıncaydı. Daha sonradan Turkcell reklam kampanyalarında Selocan’ın antenlerini ve kostümünü insanlara, özellikle çocuklara giydirerek kullanmaya başladı.

Son yıllarda emojileri hayatımızdaki yerini artmasıyla birlikte Turkcell maskot stratejisi “Emocan” adlı karakteriyle değiştirdi.

Algida Aslan Max

Algida Max dondurmalarının sevilen maskotu Aslan Max’ta ilk akla gelen karakterler arasında. Kendi Youtube kanalı, internet sitesi hatta filmleri olan Aslan Max karakteri çocuklar tarafından çok seviliyor.