En basit tanımıyla pazarlama;  firmaların, hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama hakkında günümüzde kullanılan terimlerin en yaygınları da B2B ve B2C terimleridir. Peki bu terimler neyi ifade ediyor?

 

B2B: Firmadan firmaya ifadesinin kısaltılmış hali B2B’dir. B2B pazarlamada, bir firmanın ürün ve hizmetleri diğer firmalara pazarlanır. B2B pazarlamaya örnek olarak; reklam ajansları, hosting hizmetleri ve grafik tasarım hizmetleri, ofis mobilya üreticileri verilebilir. Firmadan firmaya ilişkiler giderek geliştirilmeye devam ediyor.

B2C ise; Nihai müşteri, B2C firma müşterisidir. Ev temizleme hizmetleri, restoranlar ve perakende satış dükkanı B2C şirketlerine örnektir.Tüketim ürünleri sunan internet siteleri de B2C’dir. B2C satış döngüsü kısadır. Müşteri ürünü hemen alması için teşvik edilir. Örneğin, bir anne eğitici oyuncaklar arıyor. Bir site buluyor, ürünleri inceliyor ve oyuncağı satın alıyor. Satın alımlar duygusal temele dayalı olarak yapılır aynı zamanda da fiyat ve ürüne dayalı da yapılır.

Bu iki terim çok yaygın ve kullanılır olmakla birlikte artık etki bakımından eş değer olarak bir pazarlama türünü daha arkalarında getiriyor: Video pazarlama.  Google‘da yapılan bir araştırmaya göre, pazarlamacıların %70‘i son 2 yılda %52 oranında video alımı gerçekleştiriyor. Bu da işlerinde bir adım önde olmalarını sağlıyor.

Peki videoların pazarlama üzerinde nasıl bir etkisi var?

Videoların satış üzerindeki etkisi

Sizce videonun satın alma süreci haricinde başka bir rolü var mı? Kesinlikle vardır. Başlangıçta videolar, markanızın ilgi uyandırmasını ve sizi yanına çekmesini sağlayacaktır. Böylece markanız tutacak ve tüketiciyle arasında uzun bir satın alma süreci başlayacaktır. Önemli olan, markanın güvenilirliğini kaybetmemek ve devamlı olarak içerik üretmektir.

Linkedln video yükleme özelliği

LinkedIn artık profesyonel iş yaşamının önemli bir parçası. İş hayatındaki bağlantıları yönetmek ve yeni kariyer fırsatları yakalamak için LinkedIn aktif ve profesyonel kullanmak gerekiyor.Geçen yıl, LinkedIn yerel bir video yükleme özelliğini kullanıma sokarak kullanıcıların videoları doğrudan LinkedIn’in uygulaması aracılığıyla siteye yüklemelerini sağladı. Böylece hem kullanılabilirliğini duyurdu hem kendi reklamını yapmış oldu.

Video, mevcut pazarlama taktiklerini olumlu yönde etkileyecek

Artık her markanın, blog’un, gazetecilerin, internet sitesinin dijital yaşamda ayakta kalmasını “tık” lanmalarına bağlı. Ve araştırmalar gösteriyor ki bizler en çok videolara tıklıyoruz.Videoların nispeten yüksek üretim maliyeti geçmişte dijital pazarlamacıları korkutsa da, günümüzdeki etkisi gün geçtikçe artıyor. Attığınız bir mailde, bir haber veya bir tanıtımda “video” ifadesinin bulunması, o yazıların tıklanmasını %70 civarında arttırabilir. Ayrıca bir web siteniz varsa ona koyacağınız videolar yazılarınızın daha fazla merak edilmesine ve tıklanmasına sebep olacaktır.

Kişiselleştirmeniz gerekir

Hangi sektörden olursak olsun, markamızı veya müşterilerimizi kişiselleştirmek çok önemlidir. B2B dijital pazarlamacıları, alıcı segmentasyonunun etkili pazarlama için önemli olduğunu biliyorlar. Ancak, edindiğiniz müşteri temsilcilerinin (CMO’lar, STK’lar, CEO’lar) taktiklerinin daha fazla kişiselleştirilmesi gerekir. Kişiselleştirme, e-posta veya e-kitaplar ve beyaz sayfalar gibi düşük üretim pazarlama taktikleri ile nispeten daha kolay olur.