Dünyanın İlk ve tek Dijital Mankenleri, Drone-Mankenleri… Modaya Neler Oluyor?
Teknolojik gelişimin süratla ilerleyen dünyamızda etkilerini fazlaca gördüğümüz gündelik yaşantımızda her geçen gün daha fazla hissetmeye başladık.“Dijital”, ”3D”, “Artırılmış Gerçeklik”, “Yapay Zeka”, ”Endüstri 4.0” kelimelerini okuyor ya da sürekli kendimizi bu kelimelerin içinde bir yerlerde buluyoruz. Pek çok marka Endüstri 4.0’la uyum yakalayabilmek için kurum içinde farklı yöntemler geliştirmeye uğraşıyor. Moda sektörü de yine bu değişimi en hızlı ve en “deli” biçimde kendi çarkına ekliyor. Modanın teknolojiyi kendi sektör DNA’sına nasıl eklediğinden daha önce bahsetmiştik fakat, son gelişmeler endüstrinin önde gelenlerini bile şaşırtır nitelikte.
İşte… Dünyanın İlk Dijital Influencer’ı: Lil Miquela!
Influencer’lar ve blogger’ların yönettiği sosyal medya dünyamızda hesapları şüphesiz son zamanlarda markalar açısından en önemli pazarlama noktaları haline geldiğini söylemek yanlış olmaz sanırım. Söz konusu hesaplardan paylaşılan bir ürünün hemen talep görmesi ve satışa dönüşmesi hem marka sahiplerini hem de Influencer’ları tatmin ediyor tabi ki. Bununla beraber her sistemde olduğu gibi bu pazarlama şekli sistematiği de değiştiriyor.
Moda sektörü, “Influencer 2.0” olarak tanımladığımız bir olguyla ilk dijital Influencer’ı yarattı: Miquela Sousa. 19 yaşında olan ve Lil Miquela olarak da tanınan “dijital kişi”, yarı Brezilyalı, yarı İspanyol ve Los Angeles’ta yaşıyor. Şuan Instagram’da 740K, Facebook’ta 39K, Youtube’ta 15K takipçisi bulunan Miquela, modellik ve müzisyenlik yapmaktadır. Ağustos 2017 yılında Spotify’da en çok dinlenen 8. şarkı “Not Mine”ın sahibi olan Miquela, modellik kariyerinde de emin adımlarla kendi yolunu izliyor.
Son çıkan moda ürünlerini taşıyan ve markalarla işbirliği yapan Miquela, Chanel, Proenza Schouler, Supreme, Vetements ve Vans gibi markaları 3 boyutlu vücudunda taşıyor. Ayrıca, bir aktivist olan Miquela, sosyal medya hesaplarını “Black Lives Matter”a olan desteğini göstermek ve transseksüel haklarını savunmak için de kullanıyor.
Dünyanın İlk Dijital Mankeni: Shudu
Fotoğrafçı Cameron James-Wilson tarafından yazılan Shudu, dünyanın ilk dijital mankeni olma özelliğine sahip. Barbie bebeklerinin “Güney Afrika Prensesi” versiyonundan ilham alınarak yaratılan Shudu’ya, Wilson’un detaylı 3D çalışmasıyla farklı kıyafetler giydirilerek poz verdiriliyor. Instagram’da yaklaşık 75K takipçisi bulunan Shudu, Rihanna’nın Puma ile çalıştığı Fenty Beauty kozmetik markasının da ruju için modellik yaptı. Fenty Beauty’nin resmi hesabından paylaşılan post yaklaşık 217K beğeni aldı.
Drone’dan Manken
Milano Moda Haftası’nda Sohbahar/Kış ’18-19 koleksiyonlarının sunumu esnasında Dolce & Gabanna bir ilki gerçekleştirdi “Devotion” ismini aldığı koleksiyon podyuma taşınmadan önce, defileyi izlemeye gelen kişilerin mobil cihazlarındaki wireless özelliğini kapatmaları istendi. Ardından koleksiyonun şık çanta tasarımlarını taşıyan 8 drone podyuma çıktı ve podyum boyunca uçarak seyircilerden büyük beğeni topladı.
Bütün bu gelişmeler ne kadar şu an fütüristik görünüyor olsa da aslında adım adım “insansız” konseptlerin ve hiper-gerçekliğin hayatlarımıza giriyor oluşunu da bizlere kanıtlar bir nitelik taşıyor Ünlü Fransız sosyolog Jean Baudrillard’ın, 1981 yılında, postmodern toplumlar için yapmış olduğu tespit de olduğu gibi; artık gerçek ve simülasyon arasındaki farkın yok olduğu “hiper-gerçeklik” çağına giriyoruz. Moda da yine bu konuda bize ayna görevi görüyor.