13 Aralık 1998 yılında terör örgütü yöneticisi olan Abdullah Öcalan’ın İtalya’da yakalanarak tutuklanması iki ülke arasında gerginliğe ve diplomatik krize neden olur. Uluslararası ve ulusal basında geniş yankı bulan olay üzerine İtalyan markalar birçok sektörde protesto edilmiş ambargolarla karşılaşmış büyükelçilikler önünde eylemler yapılır.

Yapılan bu protestolar karşısında benzer tepkilere maruz kalacağını düşünen Benetton markası 1985’ten bu yana yer aldığı Türkiye pazarını kaybetmemek ve bir İtalyan marka olarak İtalya’ya mesaj vermek amacıyla bir kampanya hazırlanır. Türkiye’de üretim yapan, Türk insanlarının çalıştığı Benetton’un, Türk halkının terörist başının teslim edilmemesine duyduğu tepkiyi anladığını vurgulaması gerektiği düşünülerek, kısa sürede bir kriz kurulu oluşturulur ve kısa bir süreliğine vitrinlerini, bilindik Benetton renkleri ile renklendirmek yerine karartmayı tercih ederler. Türkiye’deki tüm vitrinlerine ‘renklerimizden vazgeçiyoruz’ mesajları olan ilanların kopyaları yerleştirilir ve mankenlere siyah kıyafetler giydirilerek Türk halkının yanında oldukları mesajı verilir. Sonuç olarak daha krizle karşılaşmadan krizin kaçınılmaz olduğunu fark eden markanın geliştirdiği çözüm sonuç verir ve İtalyan markalara tepki verildiği bir dönemde vitrinlere yapıştırılan binlerce takdir notları ile pazardaki itibarını güçlendirir.

RAI, Corriera Della Sera gibi önde gelen İtalyan basın kuruluşlarında Benetton’un ‘siyah vitrin eylemi’defalarca birinci sayfalara ve ana haber bültenlerine konu olur. Luciano Benetton da projeyi RAI kanalında yayınlanan ana haber bülteninde ilk kez duyup tebrik eder. Benetton’un İtalya’da sürdürdüğü iletişim faaliyetleriyle, Türk kamuoyunun tepkisi çeşitli kademelerde dile getirilir ve Türkiye’nin sesinin farklı kesimlere duyurulması sağlanır. Olumlu sonuçlar elde edilen kriz yönetimi projesiyle, Boğaziçi Hazır Giyim A.Ş.’nin 1985 yılından beri 5.000 çalışanıyla Benetton markasını Türkiye’de üreten ve pazarlayan bir Türk kuruluşu olduğu müşteriler tarafından algılanır. Benetton’un toplumsal sorunlara verdiği destek bir kez daha takdir görür. Proje, kriz yönetimiyle ilgili konferanslarda örnek olay olarak incelenir.              

     

Kaynak için tıklayın