Halkla ilişkiler dediğimiz zaman ilk akla gelen ismin Edwards Bernays olduğunu konuşmuştuk. Ancak konuşmadığımız şey Edward  Bernays’in dünyada halkla ilişkileri geliştirme konusundaki çalışmalarında yanında kim olduğu. Doris Fleischman 1891- 1980 yılları arasında yaşamıştır ve Edward Bernays’in eşidir.

Doris Fleischman feminist bir öncü, gazeteci, yazar ve eşinin iş ortağıydı. Hayatı boyunca kadın haklarının güçlü bir destekçisi oldu. Yaptığı çalışmalar ile gazetelere haber oldu. O zamanlar mümkün olmamasına rağmen evlilikten sonra kızlık soyadını kullanmaya devam eden ilk kadın oldu. Bu sayede birçok kadına liderlik etmiş oldu. Kızlık soyadını kullanarak otellere kayıt yaptırması, kendi pasaportunu çıkartmış olması o zamanlar için bir ilkti.

Fleischman “Lucy Stone League” adında bir gruba da üyeydi. Bu grup kadınların evlilikten sonra kızlık soyadlarını kullanma hakları için çalışmalar yapıyordu.

 1913 yılında New York Tribune’da kadınların sayfasında yazı yazmaya başladı. Daha sonra asistan editör oldu ve boks maçı hakkında yazan ilk kadın gazeteci oldu. Bu süreç içerisinde kadınları güçlerini ele alan yazılar yazdı.

 Felsefe ve psikoloji okudu. Eğitiminin yanında resim, müzik, basketbol, tenis gibi aktivitelere de katıldı. Aynı zamanda psikiyatri dalında eğitim aldı. 1917 yılında “Women’s Peace Parade”de yer aldı ve kadının seçme ve seçilme hakkı alanında çalışmalara öncü oldu.

 1919 yılında Edward Bernays tarafından “Council on Public Relations” şirketinde  yazar olarak işe alındı. 1922 yılında Bernays ile evlendi. Düğünden hemen sonra kızlık soyadını kullanarak otele kayıt yaptırdı ve sonraki gün manşetlere çıktı. Aynı zamanda  Doris Fleischman , pasaportunda kızlık soyadını kullanan ilk kadın oldu.

 Bernays ile birlikte çeşitli kampanyalarda çalıştı. Bu kampanyalar arasında benzin satışı, başkanlık seçimleri gibi kampanyalar vardı. Evliliğinden sonra şirkette ortak partner haline geldi. “Edward L. Bernays Foundation”da müdür yardımcısı oldu.

 1955 yılında yazdığı “A Wife is Many Women” adlı kitabında bir kadının hem anne, hem eş, hem de iş kadını olabildiğini, bağımsız olabildiğini anlatmış. Kendi hayatında annelik yaparken aynı zamanda evinde iş adamlarını ve politikacıları misafir ettiği bir çok yemek düzenledi ve iş ve özel hayatını bir arada sürdürdü.

 Çalışma sürecinde cinsiyetinden çeşitli ayrımcılıklara maruz kaldı ancak çalışmalarını sonlandırmadı. Dwight D. Eisenhower, Sigmund Freud, Jane Addams, Irene Castle, Theodore Roosevelt, and Thomas A. Edison gibi isimlerle çalışarak kendini kanıtlama fırsatı buldu.

 Hayatı boyunca kadın hakları için çalışmalarını sürdürdü. Kariyerinde devamlı bir yükseliş gösterdi. 1971 yılında katıldığı “Theta Sigma Phi” kadın iletişimciler için kurulmuş bir dernek Fleischman’a en büyük ödül olan “National Headliner” ödülünü Verdi. Kariyerini dolu dolu geçirdi ve hayatına birçok kitap sığdırdı. Örnek alınması gereken öncü bir kadındı. Tüm kadınların zorluklara rağmen hayallerinin ve hedeflerinin peşinden böyle koşmasını diliyoruz.

Kaynak:

https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Doris%20E.%20Fleischman&item_type=topic