Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), interneti düzgün ve etik kullanan kişilerin iyi bir “dijital vatandaş” olduğunu yayımladı. İyi bir dijital vatandaş denince kurallarını da belirten BTK, “İnternette bulduğunuz her veriye eleştirel bir gözle bakmalı ve en az 3 kaynaktan kontrol etmelisiniz” uyarısını yaptı.

İnsanlar günümüzde yüz yüze iletişim kurmaktan çok çevrimiçi ortamlarda iletişim kurmaya başladı. Bu durum iyi bir dijital vatandaş olma algısını, yani gerçek hayatta olduğu gibi sanal ortamda da hak, hukuk ve sorumluluklar etrafında etik algısının da dikkate alınma ihtiyacını doğurdu.

“HER BİLGİYE ELEŞTİREL GÖZLE BAKMALISINIZ”

BTK, iyi bir dijital kullanıcı ve vatandaş olmanın kurallarını şöye açıkladı: ” Birinci olarak internete her zaman ulaşabilme ve arama motorlarını etkin kullanabilme imkânına sahip olunması. İnternette ulaştığınız her bilgiye ve veriye eleştirel bir gözle bakılmalı ve en az 3 kaynaktan kontrol edilmeli’’ ifadesinde bulundu. İnternette alışveriş yapma ve bankacılık hizmetlerinden faydalanma konusunda yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızı bilmelisiniz. Bilgiye aldığınız ya da gezdiğiniz siteleri iyi tanımalısınız. En önemli kural şudur; gerçek hayatta yapmayı düşünmediğiniz hiçbir şeyi, internette vakit harcarken de yapmayın.”

“KULLANDIĞINIZ HER BİLGİNİN KAYNAĞINI BELİRTMEYİ İHMAL ETMEYİN”

Bu ifade ise, internetten bir bilginin herkese açık olması ya da kopyalanabilir olmasının, onun çalınabilecek anlamına gelmez ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Hırsız durumuna düşmemek için kullandığınız her bilginin kaynağını belirtmek unutulmamalı. Dijital aletleri ve araçları kullanırken etik açıdan doğru kararlar alabilmenin yanısıra, bir başkasına zarar vermekten de kaçınmalısınız. Herhangi bir digital ortamda görüş bildirirken veya yorum yazarken aynı gerçek hayatta olduğu gibi saygılı olmalısınız. İnternet ortamında yaşanan suçlara karşı bilinçli olmalısınız. Unutmayın, bilgileriniz size özel ve kişiseldir.

“HER PAYLAŞIM ARDINDA SİLİNMEZ İZLER BIRAKACAKTIR”

Güvenliğiniz için güçlü ve etkili şifreler oluşturun ki özel bilgilerinizi güvenle koruyabilin ve kimseyle paylaşmayın. En önemlisi de zamanı verimli kullanın,yani digital ortamda geçireceğiniz zamanı iyi belirleyin. Böylelikle olası sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskiniz de minimum seviyeye inmiş olucaktır. Sizin de bildiğiniz gibi internette yaptığınız her paylaşım arkanızda silinmez izler bırakacaktır. Bunu düşünerek çocuklarınızı ve kendinizi internetin tehlikelerinden koruyabilmelisiniz. Son olarak önemli bir ayrıntıyla yazıyı sonladıracak olursam ;’’ İnternete bağımlı olmayın, sadece bağlanın.”

Kaynak için tıklayın.