5G hızında iletişim

Birkaç zamandır uluslararası alanda teknolojiyle alakalı en çok konuşulan konuların başında beşinci nesil kablosuz yüksek hızda internet erişim ağı 5G var. 2018 bu yeni hızın kapasitesini öğrenmek için bir fırsat olacak. Beşinci nesil kablosuz iletişim için ilk testin şubat ayında gerçekleştirilecek olan Güney Kore’deki Kış Olimpiyat Oyunları sırasında uygulanması bekleniyor. Fakat USA Today gazetesinin haberine göre 5G denemeleri ABD’deki bazı şehirlerde denenmeye çoktan başlandı bile.

Fakat, mobil cihazları 5G teknolojisini desteklemeyen kullanıcıların bu konuda fazla beklenti içerisinde olmaması gerekiyor. Beşinci nesil iletişimin asıl kullanımı daha çok ‘sabit kablosuz iletişim’ olarak bilinen alanda ortaya çıkacak.

ABD’nin en büyük cep telefonu operatörü ve internet sağlayıcısı olarak bilinen Verizon bir süre önce yaptığı açıklamada 5G teknolojisinin 2018’de yaklaşık üç ila beş ABD şehrinde hizmete sunulacağını bildirmişti. Söz konusu hizmet şu an sadece Kaliforniya’nın Sacramento bölgesinde veriliyor. Şirket, ABD’de 5G hizmeti pazarının 30 milyon eve ulaşacağını tahmin ediyor. ABD’li GSM operatörü AT&T de kendi 5G hizmeti testlerini hızlandırmak için Verizon’un adımlarını takip ederken, T-Mobile, 5G hizmet uygulamasını 2019’da başlatmayı planlıyor.
5G kullanımı yaygınlaştığı zaman akıllı telefonların kullanımında doğaüstü bir hıza ulaşılmasının yanı sıra sürücüsüz otomobiller, internet üzerinden kontrol edilebilen eşyalar, artırılmış sanal gerçeklik ve uzaktan sağlık hizmetleri gibi pek çok sayıda yeniliğe kavuşma fırsatı bulabileceğiz.

Biyometrik Güvenlik

Her ne kadar hoşumuza gitmemiş olsa da Apple’ın iPhone X’de parmak izi okuyucudan vazgeçerek yüz tanıma uygulamasını getirmesi fazlasıyla cesur bir hareketti. Fakat Apple’ın bu uygulamanın tüm telefonlarda kullanıp kullanmayacağı henüz belli değil. Samsung üst segment telefonlar da kornea veya yüz tanıma sisteminin yanı sıra kullanıcılarına parmak izi okuma sistemini kullanmaları için hizmet vermeye devam ediyor.

Bu ayın başlarında duyurulan bir haberde Samsung’un avucunu okuyarak sahibini tanıyabilen yeni bir uygulama için patent başvurusunda bulunduğu duyuruldu. Bunu, 2018 yılının ilk yarısında tanıtılacağı duyurulan Galaxy 9’da görebiliriz. Eğer avuç içi okuma dönemine girersek, bundan sonra her şeyin mümkün olabileceğini de düşünebiliriz.

Kaynak için tıklayın.