Yemeksepeti, geçtiğimiz ay yayımladığı blog yazısında yeni ofisi “Yemeksepeti Park“tan bahsetmişti. Çalışanlar için eğlenceli ve rahat olması düşünülerek tasarlanan ve Türkiye standartlarının çok çok üzerinde olan ofiste, dikkatleri çeken detaylardan birisi de uyku odalarıydı. Blog yazısında belirtildiğine göre, Yemeksepeti Park’ta her katta bir adet olmak üzere toplamda 8 adet uyku odası bulunuyor. Şirket CEO’su Nevzat Aydın ise ofisteki uyku odalarıyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Power nap olarak da bilinen gün içerisindeki kısa uyku molalarının daha fazla sabır, daha az stres, daha iyi reaksiyon süresi, daha fazla öğrenme kapasitesi ve daha fazla verimlilik sağladığı artık biliniyor. Çalışanlarımızın bu uyku molaları sayesinde performanslarının arttığını ve daha verimli çalıştıklarını çok net gözlemliyoruz.”

Peki, nereden çıktı bu uyku odası fikri? Bu zamana kadar uyku ve iş verimliliği arasındaki ilişkiye yönelik olarak yapılan birçok araştırma bulunuyor. Örneğin, ABD’de bulunan Ulusal Uyku Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre, ABD’deki çalışanların yarısından fazlası sağlıklı ve yeterli bir uyku çekemiyor ve bu durum, günlük aktivitelerini ve iş verimliliklerini olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Avrupa Uyku Araştırması Topluluğu tarafından Eylül 2011’de yayımlanan Uyku Araştırması Dergisi’nde yer verilen ve Ulusal Uyku Vakfı’nın 2008 yılında ABD’de gerçekleştirdiği bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre, çalışanların yaşadığı bu uyku bozukluğunun ABD’deki şirketlere yıllık maliyeti tam 63 milyar dolar!

İşte bu gibi araştırmaları dikkate alan ve iş verimliliğini artırmak isteyen bazı büyük şirketlerin ofislerinde uzun bir süredir uyku odaları yer alıyor. Bu şirketlerin başında ise Google, Uber, Nike ve Cisco gibi ABD merkezli şirketler geliyor. Bu gibi şirketler, çalışanlarının enerji toplayabilmeleri ve daha sonrasında işlerine daha iyi odaklanabilmeleri için mesai saatlerinde içerisinde şekerleme yapmalarına izin veriyor. Gün ortasında yapılan şekerlemeler, çalışanların konsantrasyonlarını yeniden kazanmalarına ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı oluyor.

Birçok büyük şirketin ofislerinde uyku odalarına yer vermesi ve çalışanların uyku molası vermelerine olanak sağlamasının, hem çalışanlar hem de şirketler açısından büyük fayda sağladığı araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Bu uygulama bizim ülkemizde ne kadar hakkıyla uygulanır bilinmez ama Yemeksepeti’nin çalışanların rahatı düşünülerek tasarlanan ofisinde böyle bir imkana yer vermesi son derece güzel bir hareket olarak yorumlanabilir.

Kaynak