Ceyda Aydede, halkla ilişkilerin değişen yüzünü ve değişimin uygulamaya nasıl yansıdığını gösteriyor bu kitapta. Halka ilişkiler profesyonelleri için gerekli beceriler, Etkinlikler yönetimi, Halkla ilişkiler araçları nasıl kullanılmalı, Kriz yönetimi, Uygulama problemleri, Kurumsal iletişim, Sponsorluk, Halkla ilişkilerde araştırma ve ölçme ve Halkla ilişkiler ve etik gibi etkili bir halkla ilişkiler kampanyası için bilmeniz, yapmanız ve yapmamanız gereken her şeyi anlatıyor.


Bu kitap okuyanı P.R. uzmanı yapıverecek bir tılsım kutusu değildir. P.R. uzmanı olmak, kitapta verilen temel bilgilere, deneyimi, sabrı, düş kırıklıklarını, heyecanları, yeni yöntemleri ve gelişmeleri ekleyerek edinilen birikimleri gerektirir. Bu kitap, uygulayıcılara, mesleğe ilgi duyanlara ve halkla ilişkiler öğrencilerine P.R. konusunda temel bilgiler vermeyi amaç edinilerek hazırlandı.


Global Köy, Marshall McLuhan’ın ilk olarak öncü kitabı Understanding Media’da (Medyayı Anlamak) ortaya koyduğu, bugünün dünya çapındaki entegre elektronik şebekesine ilişkin görsel çalışmasını, son yirmi yılın teknolojik gelişmelerinin anlaşılmasını sağlayacak biçimde, ayrıntılı bir kavramsallık çerçevesi önermek suretiyle genişletmektedir.

Kitabın özü, günümüzde teknolojiyi kullananların, dünyayı kavramakta yararlanılan, birbirinden çok farklı iki yol arasında sıkışmış oldukları tartışmasıdır. Bir tarafta, yazarlarının Görsel Uzam olarak değindiği, Batı dünyasına özgü çizgisel, nicel algılama modu; diğer tarafta ise, Doğu’nun, son teknolojilerin hepsinin bizi içine doğru iteklediği bütüncül, nitel mantığı işitsel Uzam bulunmaktadır.


Kitap, gazeteciler ve halkla ilişkiler profesyonelleri arasındaki mesleki ilişkinin doğasını, her iki mesleğin gözünden ele almaktadır. Gazetecilik alanındaki akademik çalışmalara nazaran halkla ilişkiler alanında daha sık ve açık biçimde görülen bu konu, iki mesleğin üyeleri arasında sürekli bir tartışma konusu olagelmiştir.

Genel olarak medya, bir kurum veya kuruluşun çeşitli hedef gruplarıyla iletişim bağı kurmasında her zaman önemli bir rol oynamıştır. Halkla ilişkiler mesleği için medyanın ve gazetecilerin oynadığı bu önemli role karşılık halkla ilişkiler profesyonellerinin gazeteciler için ne konumda bulunduklarını açıklamak da önemlidir.

Bu çerçevede, elinizde tuttuğunuz kitap; gazetecilik mesleğinin özünü oluşturan haberin yanı sıra diğer gazete yazı türlerinin üretim sürecinin, halkla ilişkiler mesleğinin gözde tekniği medya ilişkileri yönetimi faaliyetiyle nasıl iç içe geçtiğini ele alıyor. Kitap ayrıca, iki mesleğin yolunun sık sık kesişmesinin yarattığı mesleki ilişki atmosferini “mücadele mi, işbirliği mi?” sorusu çerçevesinde sorguluyor.


Ekip içinde uyum, birçok kişi tarafından, ekip ilişkilerinde hiç sorun yaşanmaması ve herkesin birbiriyle iyi geçinmesi olarak algılanır. Böyle bir ortamda kimse kimsenin üzerine gitmez, iş öncelikle dikkate alınmaz ve amaç insan ilişkilerinde sorun yaşamamak olur. Oysa bu şekilde sağlanan “uyum”un bedeli aslında kurum tarafından ödenmektedir.

Başarılı bir ekip çalışması için bu tutumun değişmesi gerekir. Bir ekip liderinin hedefi çatışmayı uzlaşmaya dönüştürerek sinerjiyi yakalamak, istediklerini zorlamadan ve zorlanmadan elde etmek, egosu yerine kendisinin ve kurumun değerlerine odaklanmak olmalıdır.