Facebook’un bünyesinde bulunan mesajlaşma platformu WhatsApp, Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne uymak için Avrupa’daki minimum kullanıcı yaşını 13’ten 16’ya yükseltiyor. Yaş sınırı, dünyanın geri kalanı için 13 olarak kalacak.

Facebook’un Cambridge Analytica veri skandalı ile gündeme gelmesi, veri koruma yasasının öneminin bir kez daha anlaşılmasını sağladı. 87 milyon Facebook kullanıcısının bilgisini ABD seçimlerini manipüle etmek için kullanan Cambridge Analytica’nın ardından veri koruma yasaları daha katı bir hal alabilir. Bu süreçte ise WhatsApp yaş sınırı uygulaması ile karşılaşacağı söyleniyor.

AB Genel Veri Koruma Kuralları (GDPR) 25 Mayıs’ta uygulamaya girecek ve insanlar şirketlerin kişisel bilgilerini nasıl kullanabileceği konusunda çok daha fazla denetim sahibi olacak. İstedikleri takdirde bilgilerinin silinmesini isteme hakkı da verilecek.

Bu kurallar, Avrupalılara kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol hakkı sağlıyor. Şirketler, kişisel verileri depolamak ve işlemek için kişilerin onayını almak zorunda. Şirketlerin uzun süre bu verileri elinde tutmasına izin verilmiyor. Ayrıca GDPR, 16 yaşın altındaki herhangi bir kişinin kişisel verilerini kullanmak için bir velisinden izin almayı zorunlu tutuyor. Mevcut teknolojiyi göz önünde bulundurarak, kullanıcı yaşlarını belirlemek için mantıklı yollar izlenmeye çalışılıyor.

Ancak 16 yaşına gelmeyen çocuklar, sahte doğum tarihi ile yine platformlara üye olabiliyor. Bu noktada ise sorumlu olan önce aile sonra çocuk olacak. Alınacak bu karar WhatsApp’ı nasıl etkileyecek? İlerleyen günlerde göreceğiz.

Kaynak