Perakendeciler tüketicilerine daha iyi bir hizmet sunabilmek için alışveriş asistanlarından görüntü kaydına kadar pek çok yapay zeka uygulamasından gittikçe daha da çok yararlanıyorlar.
Perakendeciler için, müşteri veri kullanımı bir dönüm noktasında. Hızla ilerleyen teknolojik devrimle birlikte perakendeciler, bugüne kadar var olan kültürel yöntemlerle topladıkları sayısız veriyi değerlendirebilmek adına yeni bir sınıfa taşıyor: Yapay zeka’dan faydalanarak müşteriyi tanımak ve daha kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunmak.

Tüketici verisi ve yapay zeka, 2018 NRF Big Show’un akıllara kazınılan konularından biriydi. Her sene New York’ta organize edilen ve perakende sektörünün en değerli etkinliklerinden biri olarak gösterilen fuarda bu sene, görüntü tanıma, alışveriş asistanları gibi müşterilerin ihtiyaçlarını, davranışlarını ve tercihlerini daha iyi analiz etmede ve aksiyon almada perakendecilere yardım etmek için tasarlanan bir çok yeni ürün sergilendi. eBay’de stratejinin başında gelen isim Kris Miller’a göre teknolojinin büyük çoğunluğu yeni değil ancak çoğu perakendeci için bugüne kadar bu teknolojiden faydalanmak için gerekli kaynakları yoktu. Miller, bunu fuarda yapılan bir panelde “Derin öğrenme giderek yaygınlaşıyor, artık elimizde yapay zekanın öğrenebileceği çok kapsamlı bir veri var” şeklinde ifade etti.

Yapay zeka, eBay’e 1,1 milyar ürün yelpazesinden iç görü elde edebilme imkânı sağlıyor, bunu normal yöntem ve kaynaklarla yapabilmek olası değil. Bir örnekle açıklayacak olursak, kurum yakın zamanda uygulamasına iki görüntü tanıma özelliği ekledi. “Görüntü Arama” özelliği ile kullanıcılar bir ürünün resmini çektiğinde, sistem “makine öğrenmesi” vasıtasıyla görüntüyü tanıdığı için eBay’de satılan aynı ya da benzeri ürünler müşteriye sunuluyor. “eBay’de Bul” özelliği sayesinde ise uygulamayı kullananlar sosyal medya üzerinde veya internet sitelerinde gördükleri ürünlerin URL’lerini paylaşarak ürün araması da yapabiliyorlar.

Tüketicilerine özel çay ve türevlerini sunan DavidsTea gibi bazı şirketler, işlem datalarını, demografik dataları ve diğer data alanlarını kullanarak bir müşterinin bilgili bir çalışandan yüz yüze alabileceği bilgileri ve kişiselleştirilmiş deneyimi aynı zamanda e-ticaret sitesi ve sosyal kanallar aracılığıyla da sağlıyor. Genel merkezi Kanada olan, Kanada ve New York’ta mağazaları bulunan 10 yaşında olan bu şirket, yeni ya da sürekli müşterilerinin hangi çay çeşitlerini beğenme eğiliminde olduğu üzerinde geniş bir veri birikimine sahip. DavidsTea Pazarlama Müdürü Catherine Laporte bunu 1to1 Media’ya “Müşterilerimizin satın almalarıyla ilgili tüm bilgilere sahibiz ve bu bilgileri kullanarak mağazada yaşadığınız samimi deneyimi çevrimiçi kanallarda da yaşatmak istiyoruz” şeklinde aktardı.

Kaynak için tıklayın.