Televizyonda yer alan kamu spotları büyük ihtimalle hiçbirinizin ilgisini çekmiyordur, ki bu gayet normal. Sosyal sorumluluk söz konusu olduğu için bu tarz reklamlar dünyanın her yerinde yapılıyor. Aslında sosyal sorumlulukla ilgili konularda insanların daha duyarlı olması gerekirken bu tarz konulara birçok insan gereken önemi vermez. İşte bu yüzden sosyal sorumlulukla ilgili reklamların, ticari amaçlı reklamlara göre çok daha vurucu olması büyük önem taşıyor. Bright Side isimli internet sitesi de son derece vurucu sosyal sorumluluk reklamlarını derlemiş. Biz de bu reklamlardan dikkatimizi çekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Bu sosyal reklam, çocuk mültecilere dikkat çekiyor. Reklamda selfie’yi çeken çocuk, “Sevgili arkadaşlarıma veda ediyorum.” şeklinde bir açıklamayla fotoğrafı sosyal medyada paylaşıyor.

Land Rover, araç sürerken telefon kullanmanın tehlikelerine dikkat çekmek için “Mesaj atma ve sür.” mesajını verdiği ve hayvanların ön planda olduğu bazı reklam afişleri yayımladı.

Küçük yaştaki çocukların internet kullanımının barındırdığı tehlikelere dikkat çeken bu reklam kampanyasında, çocuklara yönelik cinsel istismarın sıklıkla online iletişimle başladığı ifade ediliyor.

                        

Yeni Zelanda hükümeti yayımladığı bu reklamla, vatandaşlarını plajlarda alkol kullanmanın sonuçları konusunda uyarıyor.

 

Bu sosyal sorumluluk reklamı, kemer aracılığıyla çocuklara yönelik aile içi şiddete dikkat çekiyor. Reklam afişinde, “Giyilmeli, korkutmamalı.” mesajı yer alıyor.

 

Organ bağışının önemine dikkat çekilen bu reklamda, Game of Thrones dizisi aracılığıyla dikkat çekici bir mesaj veriliyor. “Sezon finali için bekleyemem.” mesajının ön plana çıkarıldığı reklam afişinde, akciğer nakli yapılmadığı takdirde dizinin sezon finalini göremeyebilecek bir karaktere dikkat çekiliyor.

“Bir alkolik sadece kendisine zarar vermez.” mesajının öne çıkarıldığı reklamda, alkol bağımlısı kişilerin ailelerine zarar verebileceğine vurgu yapılıyor.

 

Forbes’un Brezilya ayağı, Facebook’un kurucularından biri olan Mark Zuckerberg üzerinden çalışma ücretlerindeki cinsiyet eşitsizliğinin önemine dikkat çekiyor. Reklamda, “Mark Zuckerberg, bir Amerikan kadını olarak ortalama %21 daha az kazanırdı.” açıklamasına yer veriliyor.

Savaş yüzünden ülkelerini terketmek zorunda kalan mültecilerin sorunlarına dikkat çeken bu reklam kampanyasında, “Siz onu kapatabilirsiniz. Onlar yapamaz.” mesajı veriliyor.

Güvenli sürüşe dikkat çeken bu reklam afişinde ise alkollü bir şekilde araç kullanmanın tehlikelerine vurgu yapılıyor. Verilen mesaj ise oldukça net: “Bu yağmur değil, votka.”

“Sevgi dolu dokunuş öldürebilir.” mesajının verildiği bu sosyal reklamda, sigara içen bir annenin çocuğuna nasıl zarar verebileceğine dikkat çekiliyor.

 

Bu tuhaf reklamda, “Her gün tonlarca bilgi, bilgi obezitesine neden oluyor. Kitle iletişim araçlarınızı dikkatle seçin.” mesajı veriliyor.

Greenpeace’in çevre kirliliğine dikkat çeken bu reklamında, “Çöp, bizim kültürümüzü tanımlamamalı.” deniliyor.