“Film PR’ı” denince Hollywood’dan aklımıza gelen birçok film örneği var. Yapılan duyurum çalışmalarının Harry Potter, Star Wars gibi dünyaca ün kazanmış klasiklerin başarısına başarı kattığını göz ardı edemeyiz. Ülkemize bakıldığında bu alanda güçlü örnekler göremesek de Arif v 216 ekibi, yürüttüğü MPR çalışmalarıyla uzun süre adından bahsettirecek gibi duruyor.

Her ne kadar film olumlu ve olumsuz birçok eleştirinin hedefi olsa da, ekibin duyurum çalışmaları için sarf ettiği çaba göz ardı edilemeyecek boyuttaydı. Tanıtım çalışmalarının filmin vizyona girmesine 1 yıl kadar süre varken sosyal medya hesapları üzerinden yürütülmeye başlaması bunun kanıtlarından biri, nitekim bir yıl içerisinde sponsorluk toplantıları, filmden kesitler gibi çeşitli içeriklerin paylaşılmasının hedef kitlenin ilgisinin taze kalmasında ve ağızdan ağıza pazarlama ağının genişlemesinde büyük payı var.

Ekip gerilla marketing konusunda da ilgi çekici bir çalışmaya imza attı, İstanbul’un özellikle AVM’lerin yakın olduğu caddelerine Arif ve 216’nın, “İnsan olmaya geldim”, “Bir yerde tavuk döner varsa orada umut vardır” gibi jenerik replikleri duvar resimleri şeklinde yansıtıldı. Sosyal medya hesapları üzerinden fragmanla karşılaşmayan kitleyi sokakta yakalamak adına çalışmanın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yıllar önceki karakterlerinin replikleri bile hala günlük hayatta kullanılan Arif’in seyirciye bir diğer sürprizi repliklerinin ses kayıtlarından oluşan bir uygulama hayata geçirmesiydi. Bunların yanında ekip, filmin ana karakterleri olan Arif ve 216’yı en iyi taklit eden ikilinin galaya katılma şansını yakalayacağını duyurdu ve bu yarışmaya da yüzlerce çift katılım gösterdi.

Ayrıca sponsor firma Arçelik’in ürün yerleştirme çalışması, ana karakter Arif’in filmin başında yaptığı kurabiyeleri Arçelik ankastre fırına atması, ilerleyen dakikalarda kurabiyelerin piştiğine dair cep telefonuna Arçelik’ten sms gelmesi gibi nüktedan bir şekilde yapılmıştı. Sosyal medyada paylaşılan tüm içerikler de Arçelik’in sloganı olan #askileyap etiketiyle paylaşıldı. Her ne kadar seyirci ürün yerleştirme kısmını çok çiğ olması sebebiyle eleştirse de, ekip bu alanda sponsorluk çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğine dair geliştirilmeye açık bir çerçeve çizmiş oldu.

Her ne kadar yapılan MPR çalışmalarının ölçümleme aşamasıyla ilgili bilgi sahibi olmasak da, filmin gişe rakamları ve önümüzdeki günlerde tekrar vizyona girecek olması çalışmaların sonuç verdiğini kanıtlar nitelikte.

Kaynak: www.twitter.com/arifv216

             www.instagram.com/arifv216/