Google I/O 2018’de Sri Lanka’da gerçekleşen etkinlikte Google News’tan Gmail’e, Google Maps’ten Google Assistant’a birçok üründeki yeniliklere değinildi ama ben en çok yankı uyandıran “Google Duplex”ten bahsedeceğim. Google Duplex, aslında bir robot. Ancak bu robot öylesine gelişmiş ki sizin yerinize kuaförünüzü arıyor, kuaförünüz ile konuşuyor ve randevu alıyor. İşin ilginç yanı kuaförünüz karşısında bir robot olduğunu ve onunla konuştuğunu anlamıyor.

Google Duplex’in çalışma prensibi ise oldukça basit. Uygulama kullanıcısından ‘’kuaförümden 10-12 arasında bir saate randevu al’’ komutunu aldığında hemen kuaförünüzün numarasını rehberinizden bulup arıyor. Birazdan bir robot ile konuşacağından haberi olmadan telefonu açan kuaför, Alo dedikten sonra Google Duplex işini yapmaya başlıyor. Müşterisinin istediği saate randevu almak istediğini söyleyen Google Duplex, kuaförle sesli olarak iletişime geçiyor, bu iletişimde tıpkı bir insanmış gibi ‘’mm-hmm’’ gibi tepkiler verebiliyor. Randevu saati müsait olmadığında başka bir saate randevu alma kararı bile alabiliyor.

Google CEO’su Sundar Pichai Duplex’in becerilerini göstermek üzere dinlettiği kuaför ve restoran rezervasyonu ses kayıtları chatbotta yeni bir döneme geçtiğimize işaret ediyor. Duplex doğal diyaloğu inandırıcı ses tonu ve uygun boşluklar ve yerinde kararlarla sürdürerek karşısındakine kendisinin insan olmadığını hissettirmeden rahatça randevu alabiliyor. Bu büyük bir teknik başarı ama karşıdakine görüştüğünün bir robot olduğunun bildirilmemesi ciddi sıkıntılar taşıyor. Hepimiz yaptığımız telefon görüşmelerinde karşımızdakinin bir robot olup olmadığını bilmek isteriz. Google da yükselen kamuoyu tepkisi üzerine Duplex’in görüşmenin başında robot olduğunu karşısındakine bildireceğini açıkladı.

Google’ın yapay zeka alanına kazandırdığı büyük hazinelerden biri olan Google Duplex, şimdilik piyasada değil. Google etkinliğinde sadece tanıtımı gerçekleştirilen Duplex, hizmete girdiğinde işimizi çok kolaylaştıracak gibi.