Son günlerde yankı uyandıran Çin’in uygulamaya koyduğu sosyal itibar notu/social credit score (SCS) uygulamasından sıkça bahsedilirken sosyal medya devi Facebook, yeni bir özelliği pilot kullanıma sunmaya başladı.
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, herkese açık paylaşımların altına yapılan yorumların pozitif ve negatif şekilde oylanmasını sağlayan, bu şekilde platformdaki tartışmaların kalitesini artırmaya yönelik yeni özelliğini kullanıcılarına sundu.
Yorumlara artı ve eksi oylar verilmesini kullanan platformların başında Reddit geliyor. Az sayıda Amerikalı kullanıcılar ile test edilen özellik, “Dislike” tuşuna tıkladığınızda gönderinin beğenilerini azaltmıyor ya da olumsuz oyların sayısı görüntülenemiyor. Bunun yerine beğenmediğiniz bir gönderiyi Facebook‘a bildirmiş oluyorsunuz. Yani bu sistem, reddit’deki gibi bir beğeni sistemine hiç benzemiyor.
Eksileme butonunun daha çok şikayet et özelliği gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Bir yorum için eksileme butonuna bastığınızda öncelikle yorum gizleniyor. Ardından karşınıza yorumu şikayet edebilmeniz için “Saldırgan”, “Aldatıcı” ve “Konu Dışı” seçenekleri çıkıyor. Bu seçenekler arasında bir tercih yapan kullanıcılar böylece Facebook’un yorum hakkında bir fikir edinmesine yardımcı oluyor. Yorum uygunsuz bulunabileceği gibi sahte bir habere yönlendiriyor ya da konuyla alakasız bir içerik sunuyor olabilir.
Facebook’tan gelen açıklama da şöyle:
“Biz bir beğenmeme butonu test etmiyoruz. Biz, sayfaların herkese açık içeriklerine yapılan yorumlar hakkında insanların bize geri bildirimde bulunabilmesi için yeni bir özellik keşfediyoruz. Bu özellik ABD’deki az sayıda insana gösteriliyor.”
Şimdilik testin farklı aşamaları olacak mı, ya da özellik ne zaman genel kullanıma açılacak bilmiyoruz. Şu an için çoğunlukla Avustralya ve Yeni Zelanda’da ki kullanıcılar için sunulan özelliğin dünyanın geri kalanına ne zaman sunulacağı ise bilinmiyor. Muhtemelen önümüzdeki aylarda bu özellik tüm dünya çapında kullanıma sunulacak.
Facebook’a göre dislike benzeri eksileme tuşu, kullanıcıların kötü niyetli ve saygısız yorumları gözden düşürmelerini sağlayacak. Ancak bu tuşun ‘beğenmedim’ tuşu olarak görülmesi muhtemel. Bu tip uygulamalar gerçekten itibar notumuzu, güvenilirliğimizi belirleyebilecek mi? Uygulanabilrliği ve subjektifliği ne kadar geçerli? İlerleyen günlerde nereye doğru evrildiğimizi göreceğiz.