70.000’i aşkım bayisiyle dünyanın en  büyük fast-food zinciri unvanına sahip Subway’in kuruluş öyküsünü merak etmiş miydiniz hiç ?

 İşte üniversite masraflarını ödeyebilmek amacıyla doğan bir markanın öyküsü karşınızda…

1965 yılında 17 yaşındaki Fred DeLuca isimli genç aile dostları Peter Buck’dan 1000 dolar borç isteyerek bugünün en popüler fast-food devlerinden biri olan Subway’in kuruluş temellerini atmış oldu.

Peter Buck ve Fred DeLuca

Aldığı 1000 dolarlık borç ile Connecticut eyaletine bağlı Bridgeport’ta bir sandviç dükkanı açmayı planlamıştı. Bu dönemde doktor olma hayali içerisinde olan DeLuca aslında açacağı restoran ile tıp fakültesi masraflarını ödeyebilmeyi amaçlıyordu.

“Pete’s Super Submarines” adı, Subway’in ilk ismi oldu fakat bu isim radyoda verilen reklamlarda kulağa “Pizza Marines” gibi geldiği için hedef kitle üzerinde başka izlenimler doğmaya başladı. Bu nedenle isim, “Pete’s Subways” olarak değiştirildi. 1968’den itibaren ise sadece “Subway” olarak anılmaya başlandı.


İlk günde tanesi 50-70 centten 312 sandviç satan DeLuca ilerleyen zamanlarda büyük başarı getireceğinin mesajını o günlerde vermişti.

                                  
İlk dükkanın açılışından 9 yıl sonra, DeLuca ve Buck ilk bayiyi Wallingford’da açtı. Zamanla büyümeye devam eden Subway, 1984 yılında uluslararası ilk bayisini Bahreyn’de açtı. Bu bayiyi Kanada, Çin, Hindistan, Fransa, Rusya, Türkiye ve birçok ülke izledi.

Doktor olma amacıyla yola çıkan DeLuca, 1965’ten 2015’e kadar Subway’in genel müdürü olarak görevine devam etti. DeLuca’nın 2015’te ölümüyle kardeşi Suzanne Greco genel müdürlük görevini devraldı.

Suzanne Greco

Kaynak için tıklayın