PUBG vs FORTNITE!

Bir yanda 2017’nin şüphesiz en iyisi PUBG, diğer yanda ise geriden gelmesine rağmen 2018’de liderliği ele geçiren FORTNITE. Her iki ismi de çok rahatlıkla hayatımızın her anında, her yerde duyup hatta karşılaşabiliyoruz. Bir kafeye gittiğinizde telefonu elinde yan yatırarak oyun oynadığını gözlemlediğiniz biri varsa hiç çekinmeden yanına gidebilirsiniz. Yüksek ihtimalle bu iki devden birini oynuyordur.

PUBG önderliğinde Açlık Oyunları mantığından esinlenerek hayata geçirilen Battle Ground yani 100 kişinin aynı anda düştüğü bir adada kazanan olmak için verilen hayatta kalma savaşı, devamında FORTNITE‘ın da aynı mantık ile daha farklı temalar ile oyununu tanıtmasıyla sektörde yepyeni bir oyun tarzının doğmasına hatta öncülük etlmesine neden oldu.

Son günlerde FORTNITE 45 Milyon oyuncusu ile hem sektörde liderliğini korumakta hem de PUBG’ye fark atmakta. 30 milyon satış rakamından sonra doyma noktasına gelen PUBG, hile ve optimizasyon sorunlarıyla geriye düşmeye başladı. Bu aralıkta öne geçen FORTNITE, ücretsiz bir oyun olmasına rağmen, gelirlerde de PUBG’yi 126 milyon dolara karşı 103 milyon dolarla geçmeyi başardı.

HARİTALAR

PUBG’nin Erangel ve Miramar haritaları 8×8 km’lik bir alanda geçiyor. Bu haritaların gerçekten inanılmaz boyutlarda olduğunu belirtmekte fayda var. PUBG oynarken haritayı açtığınızda gördüğünüz her bir kare 1 kilometre kare. FORTNITE ise 5.5 kilometrekarelik oyun alanına sahip. Epic Games bunu geliştirmek istese de adaya atladığınızda PUBG’den farklı olarak tüm haritayı görüş alanınıza alabiliyorsunuz. Hatta iki harita yan yanayken şöyle görünüyor.

 

PLATFORMLAR

PUBG ilk çıktığında sadece PC’den oynanabiliyordu. Piyasaya çıktığı andan itibaren ise PC’de ücretli oyun kategorisinde yer almakta. Yaklaşık 7 ay sonra Tencent’in yayımlaması ile birlikte mobil platforma ücretsiz girmiş bulundu. Sadece PC, Ios ve Android’den oynayabildiğimiz PUBG hem PC’de ücretli olması hem de sadece iki platformda oynanmasından dolayı olsa gerek FORTNITE‘ın gerisinde kaldı.

FORTNITE ise daha ilk haftasında App Store’da zirve yaptı ve müthiş gelir getirdi. Oyunun büyük avantajı PC, PS4, Xbox One, iOS ve Android arasında cross platform desteği verecek olması. Yani tüm toplulukların bir arada oyun oynayabiliyor olması.

 

SILAHLAR

İki oyun için de silahlar çok önemli. PUBG tarafı daha çok gerçekçiliğe önem verirken, FORTNITE tarafıysa eğlenceyi odakta tutuyor. PUBG ciddi bir silah ve özelleştirme skalasını bizlere sunuyor. Daha önce hiç askeri simülasyon oyunları oynamamışsanız alışmanız için gerçekten de zamana ihtiyacınız var. Arma gibi ciddi oyunlarla haşır neşir olmuş ve bir Battle Royale oyunu istiyorsanız PUBG tam size göre. Mermi hızı, atış modları, silah sistemleri ve çok daha fazla detay oyunun içinde yer alıyor.

FORTNITE ise çok farklı olmasına rağmen PUBG’ye oranla çok daha erişilebilir silahlara ve silah sistemine sahip. Her silah tipi için 4’ten fazla çeşit olmadığı için, deliler gibi modlar arasında koşturmuyorsunuz. Ayrıca her silah sınıfı için tek bir mermi tipi olduğu için, hangi mermiyi hangi silahla kullansam derdine de düşmüyorsunuz.

GRAFIK

FORTNITE çok daha stabil, iyi görüntüyü ciddi bir performans ile birleştiren eğlenceli bir görsel altyapıya sahip. Unreal Engine 4’ün tüm nimetlerinden, en doğru şekilde yararlanıyor.

PUBG ise sınırlı kadroya ve başlangıç kaynaklarına rağmen cesur bir oyun ortaya koydular. Estetik ve gerçekçi görünen haritalar, karakterler ve silahlar karşımıza çıkarttılar.

Yazan:
Simge Avcıoğlu