17 Ekim 2018’de hayatını kaybeden duayen foto muhabiri Ara Güler’in dijital ve mobil fotoğrafçılığa dair görüşlerini aktarıyoruz.

90 yaşında hayata gözlerini yuman Foto Muhabiri Ara Güler, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu.

Ara Güler’in dijital ve mobil fotoğrafa dair görüşlerini derledik. Güler, Haberturk HT Hayat’tan Bülent İpek’e 6 Eylül 2015’te verdiği röportajda, akıllı telefonlar ile çekilen fotoğrafların sanat değeri taşıyıp, taşımadığıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Duayen foto muhabirine göre,  telefonla çekilen fotoğraflar güzel çıkıyor. Fakat Güler, profesyonel fotoğraf makinesi varken, akıllı telefonla fotoğraf çekmeyeceğini sözlerine ekliyor.

Güler’in iki milyon fotoğrafı var

Güler dijital fotoğrafçılık hakkında görüşlerini ise “Dijital gelişme, fotoğrafı dünyanın bir ucuna anında göndermene olanak sağladı. Gazetecilik için bakacak olursak büyük bir devrimdir. Eskiden atıyorum bir ihtilal olsa onun resmini gümrükten gönderemezdin. Her şeyden önce sansür vardı.Fotoğraflarımın yarısını dijitale aktarabildim. İki milyon civarı fotoğrafım var” diyerek açıklıyor.

Foto muhabiri ve fotoğraf sanatçısının farkı

Öte yandan, Ara Güler çok karıştırılan iki kavram olan fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri arasındaki farkı, Radikal gazetesinde yayımlanan röportajında, “Her zaman foto muhabiri ile fotoğrafçı birbirine karıştırılır. Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz. Foto muhabiri, insanın yaşadığı devri kaydedip, gelecek nesillere doğru olarak bırakır. Bunun adına ‘foto muhabiri’ denir, fotoğrafçılık denmez. Fotoğrafçı manzarayı çeken adamdır. Ben fotoğraf sanatçısı da değilim. Sanatçı olmak başka bir şeydir. Bıktım bu sanat lafından” ifadeleriyle dile getiriyor.

Güler’in arşivi internete de taşınacak

Bu arada, Ara Güler’in arşivi Doğuş Holding desteğiyle Ara Güler Müzesi’nde görüşe açıldı. Güler’in 90. doğum günü olan 17 Ağustos’ta Bomontiada’da açılan müze, 20’inci yüzyılın ikinci yarısında özellikle İstanbul’a tanıklık ediyor.  Doğuş Holding Sanat Danışmanı Çağla Saraç’ın idaresinde iki yıldır çalışmalarını sürdüren arşiv ekibi, Ara Güler’in yüz binlerce eserinin tasnif, envanter,koruma, dijitalleştirme ve indeksleme işlemlerini yürütüyor. Arşivin önümüzdeki dönemde fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açılarak, online platforma kavuşması da amaçlanıyor. Meraklısı için son bir not daha: 1962’da Master of Leica unvanına layık bulunan Güler, 2016’da da Leica Hall of Fame ödülünü aldı.

Leica, Güler anısına ayrıca 2016’da yalnızca 50 adet üretilen Leica M-P 240 model  35mm Summicron lensli bir modeli piyasaya sürmüştü. 22 bin dolara satılan modelin “01” seri numaralı ilk cihazı Güler’e verilmişti.

Şevval Kemik

Kaynak : www.digitalage.com.tr

                 www.gzt.com

                www.haberturk.com