Unilever geniş marka yelpazesiyle herkesin aklında farklı izler taşır. Çocuklar bu markaya Algida ve Carte Dor’dan, temizlik severler Cif ve Domestos’tan, saç ve vücut bakımına önem veren insanlar ise Axe, Clear ve Dove gibi markalar sayesinde Unilever’e aşina olabilir.

Tabii ki her şey bunlarla sınırlı değil. Birçok ülkede, geniş bir marka alanına sahip Unilever, tüm markalarının çevresel ayak izini azaltmak ve pozitif sosyal etkilerini artırmak için çalıştığını öne sürüyor. Birleşik Krallık ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biri olan Unilever, Yiyecekler, İkramlar (içecekler ve dondurma), Ev ve Kişisel Bakım olmak üzere dört ana bölümle organize edilmiştir. Marka, yaklaşık 200 ülkede kendi ürünlerini satıyor; dünyanın 20’den fazla ülkesinde kendi fabrikalarına, genel merkezlerine ve 400’den fazla markanın sahibi.

TARİHE GÖZ KIRPALIM

Unilever, 1930 yılında Hollandalı margarin üreticisi Margarine Unie ile İngiliz sabun üreticisi Lever Brothers’’ın birleşmesiyle oluştu. 1880’li yılların ortalarında, İngiltere’nin kuzeyinde başarılı bir aile bakkalını işleten William Lever, yeni bir ev sabunu üretmeye başladı. Ürün, hayvan yağlarından yapılan geleneksel sabunlardan çok daha kolay bir şekilde köpürmesini sağlayacak şekilde kurutulmuş hindistan cevizi içi veya çam fıstığı yağı içermekteydi. O zamanlar için olağandışı bir yaklaşım benimseyen Lever, sabuna bir marka adı (Sunlight) vererek bu ürünü farklı ambalajlara sararak satışa sundu. Ardından, 1890’lı yıllarda, Level Brothers‘ın kurucusu William Hesketh Lever, Victoria dönemi

İngiltere’sinde temizlik ve hijyenin popülerleşmesine yardımcı olan devrim niteliğindeki yeni ürünü Sunlight Soap hakkında fikirler oluşturdu. Böylelikle ilk ürünleri hakkında bir düşünceye sahip oldular.

Unilever, 1800’lerin sonundaki adıyla Lever & Co haftada 450 ton kadar Sunlight Sabun üretmeye başladı. 1890’da Lever & Co limited şirket haline geldi ve Lever Brothers ismini aldı. 1890’ların ortalarında, Lever Brothers, Birleşik Krallık’ta yılda yaklaşık 40.000 ton kadar Sunlight Sabun satmaya başladı ve fabrikalar, işletmeler ve tesisler ile Avrupa, Amerika ve İngiliz kolonilerine yayılmaya başladı.

İlk yıllarında şirket margarin ve sabun üretiyordu ve üretimde palm yağı kullanıyordu. Bu nedenle Afrika ve Latin Amerika’ya yeni girişimler oldu. İkinci dünya savaşından sonra şirket artık yiyecek ve kişisel bakım sektöründe görünmeye başladı. Markaların satın alınması politikasını yürüten şirket Axe, Dove, Omo, Becel, Hellman’s, Knor, Lipton Algida, Magnum ve Rexona gibi markaları bünyesine katmakla dünyanın dev şirketlerinden birine dönüştü.

Logo Hikayesi…

Diğer ünlü markalar gibi Unilever’in logosu da beraberinde birçok anlam taşıyor. Beyaz bir arka plan üzerine oturttukları ve içinde çeşitli simgeler barındıran U harfinin gelin ne anlama geldiğini öğrenelim.
Sağ kenarda gördüğümüz Dondurma; bir ikram, zevk, keyif, memnuniyet, serinletici yiyecek, tatlı ve eğlence anlamına geliyor.

Sol kenarda bulunan El; Hassasiyet, ilgi ve ihtiyaç sembolü. Markalarımız ve sağlığı iyileştirme programlarımız aracılığıyla insanların günlük sağlık ve hijyen alışkanlıklarımızı geliştirme konusundaki taahhütlerini temsil ediyor ve hemen elin yanında bulunan Saç; güzellik, iyi görünme ve iyi hissetme sembolü özelliğini taşıyor. Sağdaki Dudaklar ise; iletişim, açıklık ve şeffaflık sembolü.

Sol alttaki Sarmal; harika aromalar ve tatlar konusundaki tutkularını temsil ediyor.

En altta bulunan Balık; taze gıdayı, denizi ve doğal kaynakları temsil ediyor.

Sağ alt köşedeki Giysiler; temiz çamaşır, iyi görünme ve iyi hissetme sembolü olma özelliğinde.

Sol kenardaki Arı; çalışanlarının ekip ruhunu ve çevresel ayak izlerini azaltma yönünde yenilikçi yollar bulma konusunu üstlenmelerini temsil ediyor.

Sağ kolun kenarında kalan Parçacıklar; bilimi ve tüketicilerinin hayatlarını iyileştirme yönünde yenilikçi yollar belirleme konusundaki sürekli çalıştıklarının temsili.

Sağ altta balık sembolünün yanında yer alan Ambalaj; tüketici deneyimi konusundaki hassasiyetlerini, tüketici ve gezegen için daha iyi ve yenilikçi bir ambalaj bulma konusundaki kararlılıklarını simgeliyor.

Sağda kolda parçacıkların altında kalan bir pozitif değişiklik veya dönüşüm simgesi. İş yapmanın yeni ve sürdürülebilir yollarını bulma konusundaki çalışmalarını bize anlatıyor. Bu sembolün hemen altında bulunan Dalgalar ise temizlik, ferahlık ve enerji simgesi.

Sol tarafta arı sembolünün hemen yanında bulunan DNA; yaşamın genel işareti olan çift sarmal, Unilever’in günümüzde dahi işletmenin temelini oluşturmaya devam eden olumlu değişiklik mirasını simgelemekte.

DNA’nın altında kalan Palmiye Ağacı; besleyici bir kaynak olarak doğaya, ağaçlara, ormanlara, büyümeye ve çevreye karşı duydukları saygıyı simgeliyor

Sağ köşedeki Kalp; sevgi, ilgi ve sağlık simgesi. İnsanların sağlık ve konforlarını iyileştirmek için attıkları küçük gündelik adımlarda onlara yardımcı olma konusundaki hassasiyetlerini sembolize ediyor.

Sağ kolun hemen solunda kalan Verimli Döngü; ürünlerinin tasfiyesi ile ilişkili atıkların azaltılması yönündeki çalışmalarını temsil eden sürekli, verimli bir daire olma özelliğini taşıyor.

Sol en kolun en üstünde yer alan Güneş; sonsuz bir ışık ve yenilenebilir enerji kaynağı. Ürünlerinin yaşam döngüsü boyunca sera gazı etkisini azaltmak için yenilikçi yollar bulma yönündeki çalışmalarını temsil ediyor. Sağ en üstteki Güvercin ise özgürlük, güç ve özgüven simgesi.

Sağ tarafta en büyük sembollerden biri olma özelliği taşıyan Bitki; bir parçası olduğumuz doğayı simgeliyor. Ham madde kaynaklarından, üretim operasyonlarına ve tüketicilerin yemek pişirme, temizlik yapma ve yıkanma alışkanlıklarına kadar tüm aşamalarda değer zincirleri boyunca çevresel etkilerini azaltma konusuna ne kadar ilgili olduklarını simgeliyor.

Sağda kuşun hemen yanında yer alan Kıvılcım; Unilever‘in değişiklik konusunda katalizör olarak işlev gördüğünü, tedarikçilerini, distribütörlerini ve çiftçiler dahil olmak üzere dünya genelinde birlikte çalıştıkları tüm kişilerin geçim kaynaklarını geliştirmeyi hedeflediklerini simgeliyor.

Aşağıda balığın üstünde bulunan Kırmızı Biber; ürünlerindeki taze malzemeleri simgeliyor. Tarımsal ham maddelerinin sürdürülebilir olarak tedarik etme konusundaki dikkatlerini simgeliyor.

Biberin kenarındaki Kaşık; Beslenme, tatma ve pişirme simgesi. Gıda ürünlerinin tadını ve besin kalitesini iyileştirme ve milyonlarca kişinin lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarmasına ve daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olma konularındaki ilgilerini temsil ediyor.

Kaşığında sağında yer alan Kase; güzel kokan yiyeceklerle dolu bir kase, iyi malzeme kullanımı ve sağlıklı öğün oluşturma konusundaki çalışmalarını simgeler.

Elin yanındaki Çiçek; hassasiyet, ilgiyi ve hem tüketicilerinin hem de doğanın güzelliğine duydukları saygıyı simgeler.

Unilever bir çok soruya ışık tutacak şekilde hazırladığı https://www.unilever.com.tr/ internet sayfasıyla, bzi tüketiciyle sıcak ve samimi bir ilişki kurmayı amaçlamış. Merak ettiğiniz başka şeyler olursa markanın zengin arşivine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar için tıklayın.

https://www.unilever.com.tr/about/who-we-are/our-history/

https://www.unilever.com.tr/about/who-we-are/our-logo/

https://www.unilever.com.tr/about/who-we-are/our-history/1885-1899.html