Gençlik pazarlaması şirketi Ypulse, Ybrands isimli araştırma için Z jenerasyonundan 8.494 tüketiciyle görüştü ve Z jenerasyonunun en sevdiği markaları belirledi.

Ybrands’ın başkan yardımcısı Bobby Calise, Z jenerasyonunun, toplumsal olaylara karşı duruşlarını belli eden markalardan bir şeyler satın almayı tercih ettiğini ifade etti.

Son yıllarda pazarlamacıların hedefinde olan jenerasyonların başında Y jenerasyonu gelmekteydi. Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor ve Z jenerasyonu, pazarlamacıların gözdesi haline geliyor.

Business Insider’ın yaptığı habere göre, New York merkezli bir gençlik pazarlaması firması olan Ypulse, 332 markayı kapsayan Ybrands araştırması için bu yıl Z jenerasyonundan 8.494 tüketiciyle görüştü. Daha sonra firma, bu markaları algılanan kişiliklerinin ve etkilerinin yanı sıra, tüketicinin farkındalığı, geçmiş satın alma ve sadakate göre sıraladı.

Ybrands’ın başkan yardımcısı Bobby Calise, genç yetişkinlerin cool’luk ve momentumlarını ikna etme yeteneklerinden dolayı bu markaların Z jenerasyonunu kazandığını söyledi. Aynı zamanda Calise, Z jenerasyonunun, toplumsal olaylara karşı duruşlarını belli eden markalardan bir şeyler satın almayı tercih ettiğini ifade etti. Calise bu konuyla ilgili olarak Business Insider’a yaptığı açıklamada ayrıca şunları dile getirdi:

“Geçmişte markalar, müşteri tabanının bir kısmını yabancılaştırmaktan korktukları için bu konuda risk almaktan kaçınmayı düşünebilirlerdi. Ancak günümüzün sosyal ve politik ikliminde, markaların bir olay karşısında belirli bir tavır almaları söz konusu olduğunda, risk almamak, tartışmaya açık bir şekilde daha risklidir.”

Ybrands araştırmasına göre, Z jenerasyonunun favori markalarından en bilinenlerini, Z jenerasyonunun bu markaları tercih etme nedenleriyle birlikte aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

KFC

KFC, 2015 yılında ABD’de bulunan restoranlarında kaliteyi artırmak için bir çalışma başlattı. Marka bu çalışma kapsamında menüsünü yeniledi, çalışanlarını yeniden eğitti ve yeni bir çalışma modeline geçiş yaptı. Bu girişim, KFC’nin temel işi olan kaliteli kızarmış tavuğa odaklandı.

 Microsoft

Microsoft, cep telefonları ve bilgisayarlar söz konusu olduğunda Apple ve Samsung tarafından gölgede bırakılsa da; YPulse, Z jenerasyonunun neredeyse yarısının bir Microsoft ürünü aldığını ifade etti. Bununla birlikte Z jenerasyonunun %44’ü, Microsoft’un yenilikçi bir marka olduğunu söyledi.

SEPHORA

Piper Jaffray’ın yaptığı atı aylık araştırmaya göre, Z jenerasyonu kadınları güzellik ürünlerine kıyafetten çok daha fazla para harcıyorlar. Genç harcamaları, 2018 yılında bir önceki yıla göre %2 oranında artarken güzellik harcamaları %18 oranında arttı. Sephora ise Z jenerasyonunun bu alandaki ilk tercihiydi.

Twitter

2016 yılında Business Insider, bugünün gençlerinin Twitter’ı Y jenerasyonu ya da X jenerasyonu topluluklarından daha fazla sevdiğini keşfetti.14 yaşındaki bir genç, Business Insider’a yaptığı açıklamada, “Arkadaşlarımla konuşuyorum ve beğendiğim şovlar ya da gruplar hakkında ilginç şeyler görüyorum ya da komik mimleri görüyorum.” demişti.

Samsung

Gençlerin büyük çoğunluğu, bir iPhone’larının olduğunu ya da bir sonraki telefonlarının bir iPhone olmasını istediklerini bildiriyor. Ancak Samsung, Instagram ve YouTube influencer’larıyla yaptığı iş birlikleri sayesinde hala gençler tarafından en çok konuşulan markalardan biri.

Burger King

Analistler, Burger King’in gıda karışımları ile Z jenerasyonunu kazandığını söylüyorlar.

Trident

Trident, ABD’deki tüm yaş gruplarında, bütün sakız markaları arasında en büyük marka payına sahip olandır. Trident; yeni sakız biçimleri, aromalar ve paketler ile kendisine olan ilgiyi sürdürmeyi başardı.

The North Face

The North Face, kadınların yetkilendirilmesine, çevreciliğe ve Z jenerasyonunun önemsediği diğer sorunlara yönelik yatırımlarının önemini belirten, sosyal olarak sorumlu pazarlama stratejileri üzerine odaklanmaktadır.

Nesquik

Z jenerasyonunun %57’si, Nesquik satın aldığı ifade ediyor. Nesquik, yenilikçi pazarlama stratejilerine sahiptir. Santa Monica’da yer alan “Süt Durağı” isimli pop-up dükkanı da bu yenilikçi pazarlama çalışmalarına bir örnek olarak gösterilebilir.

Domino’s Pizza

Domino’s, pizzasının kalitesini yenileyen bir stratejiyle birlikte, heyecan uyandıran bir pazarlama ekibine sahiptir. Şirketin pazarlama ekibi, bu zamana kadar emojilerle pizza siparişinden tutun da sürücüsüz pizza teslimat araçlarına ve ABD’nin dört bir yanındaki yol çukurlarını kapatmaya kadar çok sayıda dikkat çekici pazarlama çalışmasına imza attı.

Şevval Kemik

Kaynak: http://www.pazarlamasyon.com

               http://www.teknoweb.com

               http://www.pexels.com