Image result for huawei cfo'su

    ABD Adalet Bakanlığı, Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açmıştı. Şirketin CFO’su Meng Vancou’ya yöneltilen suçlamalar arasında Huawei’nin İran ile faaliyetleri konusunda ABD bankalarını yanlış yönlendirmek, dolandırıcılık ve bilgi hırsızlığının da bulunduğu 13 ayrı suçtan yargılanacağı öne sürülüyordu.

   Kanada Adalet Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Meng, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde tutuklandı.

   Meng’ın serbest bırakılmasını talep eden Çin, Kanada’nın Pekin Büyükelçisi John McCallum’a talebin karşılanmaması durumda bunun “ciddi sonuçları olacağı” uyarısında bulundu.

   Olayın sonunda Huawei CFO’su Meng, 12 Aralık 2018 tarihinde Kanada’da çıkarıldığı mahkeme tarafından 10 milyon Kanada doları kefaletle şartlı serbest bırakıldı ve Kanada’daki konutunda ev hapsine alınmasına karar verildi.

  Huawei ve Asya borsası ABD ve Çin arasındaki bu gerginlikten oldukça olumsuz etkilendi. Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken ABD vadelileri de endekslerde sert düşüş yaşanacağına işaret ediyor.

New York saatiyle 23.45 itibarıyla (TSİ 07.45) Standard&Poor’s 500 vadelileri yüzde 1,3, Dow Jones vadelileri yüzde 1,4 ve Nasdaq vadelileri yüzde 1,6 azalışla işlem görüyor.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-huaweinin-cfosu-tutuklandi-41042342