Son zamanlarda gündeme gelen ancak henüz çözüme ulaştırılamayan bir konu; YouTube’ta bulunan “beğenmeme” butonunun kaldırılma ihtimali. Bu konunun ortaya atılmasının bir kaç nedeni olduğundan bahsediliyor.

 İlki; İçerik üreticilerinin “hater” diye tabir edilen kitleler tarafından “dislike” yağmuruna tutulması. Bunun sonucunda içerik gerçekten kaliteli ve sıralamalar arasında yukarıda olacaksa bile, bu butonun kullanımı sebebiyle içerik gerileyebiliyor. Bu da YouTuber’lar tarafından tepki görüyor. Parasını içerik üretip video çekerek kazanan insanların emekleri sırf bu “hater”ların buton kullanma sevdası yüzünden heba oluyor.

 İkinci bir neden ise; YouTube’un kendi yayınladığı 2018 Rewind videosu. Daha doğrusu videonun site içinde “en beğenilmeyen videolar” arasında oluşu.

  YouTube bu konuda herhangi bir karara ulaşamadı. İleride daha büyük krize dönüşebilecek olan bu durumun hızla çözülmesi gerekiyor. Çözülmemesi durumunda içerik üreticileri sırf “dislike” yağmuruna tutulmamak için video içeriklerinde konuyu veya kendilerini kısıtlayabilirler. Halbuki takip ettiğimiz kanalların kaliteli olmaları bir tarafa, üreticilerini sevdiğimiz için de takip ediyoruz.

  Şirket adaletsiz bir kararla çözüme ulaşmak istemiyor bu nedenle dislike butonunun kaldırılması şimdilik söz konusu değil. Çözüm düşünceleri arasında bu butonunun koşullu olarak kullanılması yer alıyor. Bu demek oluyor ki, kullanıcılar beğenmedikleri videolarda butonu kullanmak için kısa bir açıklama yazmalılar.

Bu çözümün ise olumlu-olumsuz iki tarafı bulunuyor: Kullanıcılar için her defasında yorum yazmak caydırıcı olabilir. Ancak, her “dislike” kullanımının nedenini öğrenebilecekleri için içerik üreticilerinin de yararına olabilir ve kendilerini yorumlara göre geliştirebilirler. Elbette kendini geliştirmek isteyen kullanıcılar ürettikleri içeriklerin altına bırakılan yorumlar yardımıyla da kendilerini geliştirebilirler. Yani sırf dislike fanlarının önüne geçmek için böyle bir çözümün üretilmesi kullanıcı kitlesini ve sitedeki hareketliliği azaltabilir. Bu ihtimal doğrultusunda eğer şu anki durum değiştirilemezse ortaya atılan tüm fikirler masadan kaldırılacak.

 Bu süreçteki gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip edebilirsiniz çünkü biz, merakla gelişmeleri takip ediyor olacağız.

Kaynak: https://www.chip.com.tr/haber/youtube-begenmedim-butonunu-kaldirabilir_80537.html