En iyi Kadın Aktris dalında Oscar Akademi ödüllü Brie Larson’ın başrolünde oynadığı ve Marvel Sinematik Evreninin 21. Filmi olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gösterime girecek olan “Captain Marvel” içerdiği politik mesajlar itibariyle dünya çapında farklı görüşler tarafından sevildi ya da eleştirilere maruz kaldı.
Günümüzde her geçen gün politik ideolojiler etrafında daha da fazla olarak konumlandırılan ürün ve hizmetlerin daha fazla sattığı (ya da hatalı uygulandığı takdirde krizlere yol açtığı) bilinmekte. MCU (Marvel Sinematik Evreni) ise pazarlama stratejilerini en etkili şekilde kullanan ve bu vesileyle Hollywood’un da, tüketici kitlesinin de gündeminden asla düşmemeyi başaran sayılı prodüksiyon şirketlerinden biri haline geldi. Ancak son dönemde Marvel’ın kendi fanbase grubunun bir kısmı filmlere gittikçe daha fazla entegre olmaya başlayan politik söylemlere karşı reaksiyoner bir tepki alarak filmleri cüzi miktarda boykot etme kararı aldı.
Marvel’ın 21. Filmi olarak beyaz perdeye geçen “Captain Marvel” bu tartışmaların odak noktası haline geldi. Fanların bir kısmı gösterime girecek olan filmin sahiplendiği bazı alt metinlerinden dolayı şirkete karşı negatif bir tutum sergilemekte, özellikte geçtiğimiz ay bir çok fan Captain Marvel yerine yakın zamanda gösterime girmiş olan “Alita: Battle Angel” filmini izleyerek Marvel’ı boykot edeceğini internette duyurmuştu.
Özellikle Amerika’da popülerleşip ülkemize ithal edilen ve radikal bir politik duruş olarak tanımlayabileceğimiz “Sosyal Adalet Savaşçıları” (SJW’s) tarafından benimsenen “Captain Marvel”; kadınları (kadınlığı) gizil olarak kapitalist sistem çıkarlarınca işkolikleştirdiği, duygusuz ve robot gibi lanse ettiği için bazı Marvel fanları tarafından tepki gördü. Marvel’ın Brie Larson ile yaratmaya çalıştığı güçlü kadın imajı araya bazı politik söylemlerin karışmasıyla krize dönüşebilecek bir sorun haline geldi. Bununla birlikte bir çok fan, Brie Larson’ın bu role uygun olmadığı ve yansıtmaya çalıştığı imajda sorunlara yol açacağı konusunda hemfikir gibi gözüküyordu.
Tüm bunların yanı sıra “Captain Marvel” MCU için oldukça önem teşkil etmekte çünkü bu film Marvel’ın en büyük franchise’ı olan “Avengers 4: Endgame” içerisinde kritik bir öneme sahip. Milyonlarca insanın yıllardır beklediği bir hikayeyi konu alan Avengers dörtlemesi, Marvel’ın sahiplendiği bu politik duruş sebebiyle zarar görebilir.
1990’ların ortalarında geçecek olan hikayede Carol Danvers (Larson) uzayda yıllarca yaşadıktan sonra Kree İmparatorluğu’nun bir savaşçısı olarak tekrar Dünya’ya döner. Kree İmparatorluğu tarafından kurtarılmadan öncesine dair bir anısı bulunmayan Danvers, eskiden yaşadığı hayatı anımsamaya çalışırken kendisini Skrull adı verilen şekil-değiştirici ve süper güçlere sahip uzaylı bir ırkla mücadele halide bulur ancak gerçek dostlar ve düşmanlar aslında düşündüğü gibi değildir…
Captain Marvel bir MCU prodüksiyonu olduğundan ötürü gişe hasılatı oldukça yüksek ancak ne yazık ki iyi filmleri kötülerinden ayırmak için sadece filmin yaptığı hasılatı değerlendirmek yanlış olacaktır. İyi bir hasılat iyi bir filmin sadece bir göstergesi (predictor) olabilirken kriteri olmak için yeterli değişkeni barındırmamaktadır. Diğer birçok eleştirmen Brie Larson’ın duygusuz oyunculuğu ve küresel gündem ideolojilerin filme entegre edilişi Captain Marvel’ın hikaye ve oyunculuk kısımlarında muadillerinin gerisine düşürdüğünü düşünüyor. Bunun yanı sıra günümüz teknolojik imkanları göz önünde bulundurulduğunda filme uygulanan CGI (Computer Generated Image yani Bilgisayar aracılığıyla üretilen animasyonlar) malesef 10 sene geride gibi gözükmekte.
Filmin ilk haftasında 125 milyon dolarlık bir açılış yapacağı ön görülmekteydi güncel istatistikler ilk haftasını tamamlamasıyla 455 milyon doları geçtiğini göstermekte. Amerika’da birçok sinema şirketi, salonlarını filmin gösterime gireceği gün için sadece Captain Marvel ile rezerve etmiş olmasının etkisi büyük; yani bazı sinemalarda başka hiç bir filmi gösterime bir süre girmedi. Bir diğer yandan ünlü film eleştiri sitesi Rotten Tomatoes’ta yukarıdan gelen bir kural dahilinde Captain Marvel hakkında kötü yorum yapılması yasaklandı, sitede artık eleştirmenler ve kullanıcılar herhangi bir filmi ne kadar izlemek istediklerine veya istemediklerine dair oylama yapamıyor. Marvel’ın filmi bazı zorlama pazarlama metotları ve politik motiflerle pazara sokmaya çalışması, eleştirmenleri satın almışcasına kullanması ve filmin itibarına zarar verebilecek yorumlamaların önüne itinayla geçmesi hayran kitlesinde tepki yaratan diğer unsurlar arasında yer buldu.
Son zamanlarda küresel gündemin ideolojik itelemesiyle beyaz perdede yer edinmiş tepki gören diğer popüler yapımlardan bazıları ise “Star Wars”, “Ocean’s 8” ve “Ghostbusters” olarak gösterilebilir. Hollywood’un her geçen gün daha da radikal bir şekilde prodüksiyonlara alt metinler aracılığıyla politik unsurlar yerleştirmesi ise giderek kendinden daha çok söz ettirecek bir propaganda gibi gözükmekte. Film dünyasının gündemdeki konuları metalaştırmadan eserler yaratacağı günler ise bir hayli uzak gibi, kapitalist çerçevede kadınların, kadınlığın ve kadınlar gününün bir pazarlama aracı olarak kullanılması her ne kadar etik ilkeler ardına saklanılsa da samimi bir imaj çizmekten uzak kalıyor.