2019’da ticareti kolaylaştırıp, şirketlerin takip edeceği trendler nelermiş gelin birlikte bakalım.

Fijital

Fiziksel” ve “Dijital” kelimelerinin birleşimiyle meydana gelen bir kelime olan fijital ile başlayalım. E-ticaret sistemi arttığından beri, fiziksel olarak varlığını sürdüren çoğu marka yönünü dijitale çevirdi. Amaç müşteriyi her alandan yakalayabilmek, tüketici ve ürünler arasındaki dijital ve fiziksel (fijital) köprüyü kurabilmek.

Lojistik İnovasyonları

E-ticaretin hızı arttıkça sevkiyatın aynı şekilde hızlı teslim edilmesi de çok büyük önem kazandı. Yurt dışında bu konuda referansı oldukça sağlam olan lojistik şirketleri bulunuyor. Aynı şekilde ülkemizdeki lojistik firmalarının da kendilerini geliştirip, bu inovasyona uyum sağlamaları gerekiyor.

Sosyal İzolasyon

Sosyal medyanın insanları pasifleştirdiğini, mutsuz, asosyal bireylere dönüştürdüğünü biliyoruz. Elinden telefonu düşürmeyip sürekli olarak ekrandaki mutluluklara odaklananlar bir süre sonra kendilerini yalnız hissetmeye başladıklarını belirtiyor ve durum depresyona kadar ilerleyebiliyor. Tam bu noktada Apple ürünlerine bir güncelleme getirdi. Uygulamanın adı ise Ekran Süresi. Bu sayede vaktimizi neye harcadığımızı görebiliyoruz. Apple’ın da amacı buydu. Kullanıcının kontrolü eline alması için veriler sunmak. Depresyona kadar sürükleyebilen sosyal yalnızlığı kırabilecek her iş, şirketler için harika fırsatlar yaratabilir.

S-Ticaret

Sosyal medya bu kadar çok ve yoğun bir kullanıcı kitlesine sahipken, şirketlerin çoğu bu durumu avantaja çevirdi. Özellikle Instagram’ın özelliklerini kullanarak, tüketiciler hikayelerde sayfayı kaydırarak veya etiketlere tıklayarak direkt olarak ürünlere yönlendiriyorlar. Benzer durum FOXPlay ve Hepsiburada için de geçerli. Yeni bir işbirliği ile dizilerde gördüğünüz ürünlere ulaşmak artık çok daha kolay olacak. Sosyal ticaretin örnekleri 2019’da artacak gibi duruyor.

Teknoloji Destekli Alışveriş

Okuduğum anda beni hayrete düşüren bir trend. İnternetten özellikle giyim alışverişi yaptığımızda bedenimizi tutturmak şans meselesi. Japon e-ticaret devi Zozo ise aksaklıkların yaşanmaması için müşterilerine üzerinde sensörler bulunan bir tulum giydirerek beden ölçülerini alıyor yani insanlar kıyafete değil, kıyafetler insanlara uyuyor. Benzer bir uygulama ise Vyking’ de yapılıyor:evde sanal ayakkabı deneme. Verdiğimiz örneklerdeki gibi “sanal gerçeklik” uygulamalarının  bu yıl artması bekleniyor.

Yorum Kültürü

Yorum=itibar dönemindeyiz. Alışveriş yapmadan, uygulama kullanmadan ya da herhangi bir mekanı denemeden önce açıp yorumları okuyoruz ve yapılan yorumlar kararımızı etkiliyor. Bu durumun farkında olan şirketlerden biri ise Amazon olduğu söyleniyor çünkü yeni açtığı Amazon Go mağazalarında sadece yüksek puan alan ürünler bulunuyor. 

Hiper-Fenomen Etkisi

Sosyal medyada yaptığı işlerle ve kazandığı takipçilerle sıyrılan kişiler bulunuyor. Oyun/makyaj videosu çekerek veya oyuncak tanıtımı yaptıkları videolarla ünlenenler var. Markalar kendilerine yakın gördükleri “etkileyiciler” ile iş birlikleri yaptıklarında yükselişe de geçebilirler, düşüşe de… 

Shoptainment

Alışveriş ve eğlence kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkarılmış bir kelime: shoptainment. Peki nedir bu shoptainment? İşin özü şu; alışverişin, müşteriler tarafından eğlenceli bir etkinlik olarak görülmesine teşvik etmek. Ürünün etrafında kurulan hikaye olur, AVM’deki radyo stüdyoları olur, gösteriler ve eğlenceler olur yani alışverişiniz esnasında karşılaştığınız ve sizi alışveriş yapmaya teşvik eden her şey.

Deneyim Ekonomisi

Yorum kültürüne benzeyen bir trend.Ürün veya hizmetin deneyimler sonucunda müşteri kazandırdığı zincir sistemi. Hatırda kalan, özel hissettiren, beklenmedik olup; çok etki eden farklı deneyimlerin alıcısı çok. Şirketler bu trend ile açıkları değerlendirebilirler.

Kaynak: https://www.capital.com.tr/yazarlar/ali-ozgenc/2019da-sirketleri-etkileyecek-trendler