Markaların karma gerçekliği nasıl kullandığından bahsetmeden önce, karma gerçeklikten bahsedelim. Karma gerçeklik sanal ve arttırılmış gerçekliğin bir arada kullanılması anlamına geliyor. Gelişen teknolojiden geri kalmayan markalar karma gerçeklik yardımıyla ürünlerini daha iyi sergileyebiliyor ve müşterilerine benzersiz deneyimler yaşatabiliyorlar. 

 Okuduğum haber sonucunda ben de bu yazımda karma gerçekliği kullanan 2 markadan bahsetmek istiyorum. H&M/ Moschino ortaklığı ve LEGO.

1-H&M/Moschino

2018 yılının sonlarında düzenlenen New York Fashion Week’te alışılmışın dışında bir şekilde ürünlerini karma gerçeklik kullanarak tanıttıkları videoya buradan ulaşabilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse, H&M bilgisayar şirketi Magic Leap ve İsveç merkezli olan yazılım şirketi Warpin Media ile iş birliği yaptı. 

   Davetlileri ürünlerle etkileşime geçebilmeleri için magic leap headset VR set takıyorlar ve özel olarak hazırlanan alana yönlendiriyorlar. Sonrasında ise misafirler farklı bir deneyim yolculuğuna çıkıyorlar. 

2-LEGO

 Lego ise Snapchat ile işbirliği yaparak Londra’da bir artırılmış gerçeklik mağazası oluşturdu.Proje ile boş bir mağaza LEGO  Wear mağazasına dönüştürüldü. Gelen ziyaretçiler LEGO mankenleri üzerindeki ürünleri inceleme ve eş zamanlı olarak alışveriş yapabilme imkanına sahiplerdi. 

   En azından şu an için karma gerçekliği kullanmanın çok gerekli olmadığını düşünüyorum ancak günden güne gelişen teknolojinin ve sistemin kalıcı bir parçası olabilmek için bu tür adımları yakalamanın da aynı zamanda oldukça önemli olduğu kanaatindeyim. Çünkü kullanılan her teknoloji markalar için de bir deneyim. Sürekliliği sağlamak  için ipin ucu kaçırılmazsa ve sistem oturtulursa markayı her zaman bir adım öne geçirecektir.

   Bu durum günlük hayatta da aynı işleyişe sahip aslında. Biz teknolojinin doğuşunu ucundan yakalayan bir nesil olarak elimize aldığımız çoğu elektronik aleti daha hızlı çözebiliyor, sistemini çok daha kolay oturtabiliyoruz. Bizden önceki nesil ise bize oranla çok daha büyük çaba sarfediyor. Oturmuş bir düzenin içinde doğanlar ise daha 1-2 yaşında olmalarına rağmen minik parmaklarıyla türlü türlü işler yapabiliyorlar. 

   Şu an hayal gibi gelse de belki gelecekte bir gün tüm mağazaların bomboş alanlardan oluşma ihtimali var. Müşteriler ise aynı LEGO’nun da fırsat sunduğu gibi VR deneyimiyle ürünleri inceleme ve satın almayı gerçekleştirebilirler. 

Kaynak: https://pazarlamasyon.com/markalar-karma-gercekligi-nasil-kullaniyor/?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle