Irkçılık geçmişten bu yana ne yazık ki hala insanlığın Dünya’nın hemen her yerinde yaydığı ve sorunlarıyla uğraştığı düşünce biçimlerinden biri. 2017 yılında Almanya’da çeşitli ırkçı seslerin yükselmesine yanıt, Alman süpermarket zinciri EDAKA’dan geldi.

1898 yılında, 21 ayrı gıda ürünü satan firmanın bir araya gelmesiyle Berlin’de kurulan Edeka giderek büyüdü ve bir dev haline geldi. Büyüme döneminde bankacılık gibi farklı sektörlere de atılan Edeka, Almanya’da yabancılara ve göçmenlere yönelik ırkçı seslere karşı akıl dolu bir kampanya düzenledi: ‘’En Alman Süper Market’’

Kampanya kapsamında, bir gün boyunca market raflarındaki tüm yabancı menşeili ürünler kaldırıldı, sadece Alman yapımı ürünler bırakıldı. Rafların arasına ‘’yabancılar olmadan bu raflar boş’’ gibi anlamlı mesajlar bırakıldı.

Ortaya çıkan boş rafların trajik görüntüsü önce sosyal medyada, daha sonra da televizyon kanallarında haber konusu oldu ve büyük beğeni topladı. Edeka’nın açıklamasına göre, sosyal medya için hazırlanan kampanya videoları 9 milyon kişiye ulaştı. Sosyal medya içeriklerinden 328 bin etkileşim alındı. Kampanya hakkında Dünya genelinde 10 bin haber yayınlandı.Cannes Lion’dan alınan 1 Altın, 2 Gümüş ödül ise başarıyı perçimledi. Şirket böylelikle hem ırkçılığa karşı güzel bir tepki vermiş oldu, hem de kendi itibarını çok büyük ölçüde artırdı.